Politică externă

Doua treimi din musulmanii britanici se gandesc sa emigreze

27.07.2005, 20:10 12

Sute de mii de musulmani iau in considerare ideea de a pleca din Marea Britanie dupa atentatele de la Londra, conform unui sondaj publicat de cotidianul The Guardian.

Sondajul mai releva faptul ca zeci de mii de musulmani au suferit de pe urma cresterii islamofobiei, una dintre cinci persoane chestionate declarand ca personal sau un alt membru al familiei a avut de a face cu situatii de ostilitate sau cu abuzuri dupa comiterea atacurilor de la metroul din capitala Marii Britanii. Politia a inregistrat in ultimele trei saptamani peste 1.200 de incidente islamofobe pe teritoriul britanic, care au variat de la abuzuri verbale la comiterea unei crime.

Circa doua treimi dintre musulmanii chestionati au declarat ca s-au gandit la viitorul pe care-l vor avea in Marea Britanie dupa atacuri, 63% dintre ei precizand ca au luat in considerare ideea parasirii tarii.

Musulmanii mai varstnici sunt mai nelinistiti pentru viitorul lor, 67% dintre cei cu varsta de peste 35 de ani gandindu-se la o viitoare tara unde sa emigreze, in timp ce proportia celor cu varsta mai mica de 34 de ani este de 61%. Populatia musulmana a Marii Britanii este estimata la 1,6 milioane de locuitori, 1,1 milioane avand peste 18 ani, ceea ce inseamna ca mai mult de 500.000 dintre acestia au luat in considerare ideea parasirii tarii, explica The Guardian.

Aproape 80% dintre musulmani cred ca participarea Marii Britanii la invadarea Irakului a reprezentat cauza principala a atentatelor, comparativ cu o proportie de 60% in cazul tuturor britanicilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO