Politică externă

Durao Barroso incearca sa-si salveze Comisia

21.10.2004, 00:00 13

Membrii de vaza ai grupurilor parlamentare din Parlamentul European fac presiuni asupra viitorului sef al Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, pentru a-l indeparta din echipa sa pe comisarul italian, Rocco Buttiglione, propus pentru portofoliul justitie si afaceri interne.
Durao Barroso va propune astazi presedintelui Parlamentului, Joseph Borrell, si liderilor grupurilor parlamentare, un compromis - nu va renunta la Buttiglione, dar prerogativele sale vor fi reduse foarte mult. Sa-si salveze Comisia si autoritatea, acestea au fost, in ultimile zile, obiectivele lui Durao Darroso.
Buttiglione, un om de dreapta, si i-a pus in cap pe europarlamentari, la 5 octombrie, in timpul audierii sale in Parlament. A declarat atunci ca homosexualitatea este un pacat, lucru care i-a atras criticile stangii din Parlament si un vot negativ. Socialistii ameninta ca, daca el nu va fi schimbat, vor vota impotriva Comisiei - practic, parlamentarii nu pot respinge un comisar, dar pot sa provoace caderea intregii Comisii.
Socialistul Pierre Moscovici (raportor pentru Romania) l-a acuzat pe Durao Barroso ca "manifesta dispret fata de Parlament", refuzand sa-l inlocuiasca pe italian. Chiar si liberalii, apropiati de seful Comisie, i-au cerut acestuia sa se lepede de comisarul incomod, dar in asa fel incat sa nu supere Roma. Schimbarea comisarului, la presiunea Parlamentului, va produce cu siguranta protestul Italiei si ii va stirbi din autoritate sefului Comisiei.
Liderul grupului liberal, Graham Watson, a spus ca viitorul sef al Comisiei trebuie sa ia anumite masuri in privinta postului de comisar pentru justitie. Barroso va propune astazi limitarea atributiilor lui Rocco Buttiglione. Probabil ca atributiile din domeniul drepturilor fundamentale si a drepturilor minoritatilor vor fi transferare altor comisari. Barroso ar putea propune chiar pregatirea unei directive europene impotriva discriminarii, pentru a-si arata bunavointa fata de parlamentari.
Barosso mai are probleme si cu un alt comisar desemnat - este vorba de socialistul ungar, Laszlo Kovacs. Fost ministru de externe multi ani, fost sef al Partidului Socialist Ungar, Kovacs, propus pentru functia de comisar pentru mediu, nu a fost pe placul comisiei de specialitate. Eurodeputatii spun ca el nu are cunostintele necesare pentru aceasta functie si ii cer lui Barroso sa il inlocuiasca. Votul de investitura a noii Comisii va avea loc, in Parlamentul European, pe 27 octombrie.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels