Politică externă

Elvetienii, in spatiul Schengen sau nu?

06.06.2005, 19:19 13

Elvetienii decid, prin referendum, daca tara lor va participa la acordurile Schengen/Dublin care au instituit o Europa fara frontiere.

Scrutinul se incheie astazi la orele 12:00 (13:00 ora Romaniei). Analistii au prevazut o victorie a sustinatorilor aderarii la spatiul Schengen, dar si-au exprimat teama ca rezultatul ar putea fi influentat de respingerea Constitutiei europene in Franta si Olanda.

Acest risc este limitat insa de faptul ca numerosi elvetieni au votat deja prin corespondenta, chiar inainte de referendumul din Franta, de la 29 mai. Primele estimari ale rezultatului vor fi date publicitatii in cursul zilei de astazi, iar rezultatele oficiale in aceasta seara.

Acordul Schengen suprima controalele sistematice la frontiere, cu exceptia circulatiei produselor si in aeroporturi, si va permite accesul politiei elvetiene la banca de date informatizate SIS, in care figureaza 15.000 de infractori. O eventuala aderare la acord va extinde viza unica Schengen si pe teritoriul elvetian, permitand turistilor sa circule liber in aceasta tara.

De asemenea, elvetienii se vor exprima si asupra unui proiect referitor la "parteneriatul inregistrat" intre persoane de acelasi sex, masura aprobata in urma cu un an de Parlament si care ar trebui adoptat fara dificultate.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO