Politică externă

Estonia va cere compensatii Rusiei pentru ocupatia sovietica

14.05.2004, 00:00 16

Estonia intentioneaza sa ceara Rusiei compensatii pentru daunele din timpul ocupatiei sovietice, atunci cind mii de estonieni si-au pierdut viata in lagarele staliniste.
Procedurile de solicitare a compensatiilor au inceput prin publicarea unei "Carti Albe" care detaliaza daunele din perioada sovietica si care a fost elaborata de o comisie independenta de evaluare.
Documentul sustine ca Estonia a pierdut 180.000 de persoane in timpul ocupatiei sovietice din perioada 1940-1941 si din 1944-1991. Intre cele doua perioade, tara a fost ocupata de Germania nazista. De asemenea, Estonia a pierdut patru miliarde de dolari.
Cu toate acestea, parlamentarii estonieni admit ca procedurile vor fi indelungate si vor afecta relatiile cu Rusia, succesoarea URSS.
Parlamentul estonian a cerut Guvernului sa prezinta, pina la 1 ianuarie 2005, un raport referitor la fezabilitatea unei actiuni legale impotriva Moscovei.
Relatiile Estoniei, ca si ale celorlalte doua tari baltice, cu Rusia nu sunt dintre cele mai bune. In cursul acestui an, cele trei tari care au facut parte efectiv din Uniunea Sovietica au devenit membre depline ale  NATO si ale Uniunii Europene. Inainte de intrarea Estoniei in pactul nord-atlantic, a avut loc un "schimb" de expulzari intre tarile baltice, pe de o parte, si Rusia, de cealalta parte. In cauza au fost diplomati rusi care au fost trimisi acasa pentru ca au fost acuzati de spionaj. In replica, si Rusia a cerut expulzarea unora dintre diplomatii din Estonia, Letonia si Lituania.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels