Politică externă

Europenii vor supraveghea alegerile din SUA

10.08.2004, 00:00 19

Alegerile prezidentiale din Statele Unite vor fi marcate in acest an de o premiera. O echipa a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) va monitoriza alegerile observatorii fiind invitati, potrivit CNN, de Departamentul de Stat. Din delegatia europeana care va monitoriza alegerile americane vor face parte membri ai Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului.
In urma cu 10 ani Statele Unite au semnat cu OSCE un document prin care accepta prezenta in alegeri a observatorilor europeni, dar este pentru prima data cand acest lucru se va si intampla. Potrivit purtatorului de cuvant al OSCE, Urdur Gunnarsdottir obligatiile pe care si le-au asumat SUA de a invita observatori nu au implicatii legale, ci reprezinta un angajament politic.
Potrivit CNN, mai multi membri democrati din Camera Reprezentantilor i-au cerut in iulie secretarului general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, sa trimita observatori la viitorul scrutin prezidential. Ei au spus ca doresc astfel sa evite o eventuala incalcar ea drepturilor civile, asa cum s-ar fi intamplat, au spus ei, in statul Florida la alegerile prezidentiale din 2000. Atunci suspansul privind castigatorul cursei prezidentiale - in care se angajasera George W. Bush si Al Gore (din partea democratilor) s-a prelungit pentru cateva saptamani. Votul in Florida a fost foarte strans si s-a dat vina pe defectiuni in functionarea sistemului automat de numaratoare a voturilor. In final, Gore s-a declarat invins punand capat controversei, dar suspiciunile privind corectitudinea numaratorii au ramas.
Secretarul general al ONU, Kofi Annan a respins cererea republicanilor, pe motiv ca ea trebuie depusa de administratia americana. Ulterior, reprezentantii Partidului Democrat i-au solicitat secretarului de Stat Colin Powell sa formuleze o solicitare oficiala.
Organizatia pentru Securitate si Cooperare din Europa va desfasura, in septembrie, o misiune preliminara la Washington, pentru a estima amploarea, logistica necesara si costurile monitorizarii. Ulterior OSCE va decide numarul de observatori care vor participa la monitorizarea alegerilor si locurile in care acestia vor fi desfasurati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO