Politică externă

FBI, pe urmele a sapte suspecti de legaturi cu Al-Qaida

28.05.2004, 00:00 25

Autoritatile americane au lansat o vasta cautare, ajutati si de fotografii, pentru a prinde sapte suspecti care ar avea legatura cu reteaua lui Osama Bin Landen si care ar urmari sa produca atentate in SUA.
Citand informatii, despre care a spus ca sunt credibile si potrivit carora Al-Qaida ar incerca sa organizeze un atentat pe teritoriul american in urmatoarele luni, ministrul de justitie, John Ashcroft si directorul FBI, Robert Muller i-au descris, intr-o conferinta de presa,  pe cei cautati.  Ar fi vorba de sase barbati si de o femeie, avand varste intre 25 si 41 de ani si nationalitati diferite. Doi sunt canadieni si un al treilea american. Femeia este nascuta in Pakistan, iar un alt suspect in Arabia Saudita. Ceilalti doi sunt unul din Comore si celalalt din Tanzania. FBI ofera o recompensa de 25 de milioane de dolari pentru informatiile care ar conduce la capturarea lor. "Toti trebuie considerati inarmati si periculosi", a spus ministrul justitiei. El le-a cerut americanilor sa ajute autoritatile sa-i prinda pe suspecti. Cei doi oameni de stat au spus ca nu au nici o idee despre locul in care s-ar ascunde cei sapte. Cel putin unul dintre ei, Adnan El Shukrijumah vorbeste perfect engleza.
Ashcroft a confirmat informatiile aparute in presa americana, potrivit carora Al-Qaida pregateste atacuri majore in SUA. Cei doi inalti responsabili americani au anuntat o intensificare a activitatilor antiteroriste in aceasta vara si crearea unui detasament special al FBI care sa ancheteze amenintarile din perioada estivala. Anuntul privind aceste amenintari readuce in atentia americanilor pericolele teroriste - o tema centrala a campaniei presedintelui George W. Bush, care vizeaza un al doilea mandat la Casa Alba. Aschroft a spus ca teroristii ar putea sa fie tentati sa perturbe una dintre numeroasele evenimente prevazute in Statele Unite, "in acest an electoral". Ar putea fi vorba de inaugurarea, sambata, a memorialului celui de-al doilea razboi mondial, la Washington, de summitul G8 de la Sea Island, Georgia (8-10 iunie, de conventia Partidului Democrat (26-29 iulie) si cea a Partidului Republican (30 august), a spus ministrul justitiei. Cu cateva ore inainte de conferinta lui John Ashcroft si Robert Muller, Casa Alba  avertizase ca Al-Qaida se pregateste sa loveasca "puternic" Statele Unite in lunile ce vin. Intentia ar fi sa rastoarne optiunile pentru alegerile prezidentiale prevazute pentru noiembrie. Statele Unite au intrat intr-o "perioada de amenintari grave" a spus purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan.
Mai multi democrati au spus insa ca Bush sperie populatia fara motiv, pentru a deturna atentia publicului de la razboiul din Irak. Miercuri fostul vicepresedinte democrat, Al Gore a cerut public demisia mai multor inalti reprezentanti ai administratiei intre care Donald Rumsfeld, Condoleezza Rice si directorul CIA, George Tenet. Gore a denuntat "politica atroce" a administratiei in Irak. "Natiunea noastra este in pericol in fiecare zi, atata vreme cat Rumsfeld ramane secretar al Apararii", a spus al Gore, intr-un discurs  la New York University.



 




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO