Politică externă

“Festivalul libertatii” la 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului

11.11.2009, 00:00 18

Implinirea a 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului,momentul care a marcat incheierea Razboiului Rece, a fostsarbatorita luni in capitala Germaniei cu concerte, discursuri aleliderilor mondiali si petreceri stradale.

In ciuda ploii, liderii lumii si peste 100.00 de persoane s-auadunat in centrul Berlinului pentru a lua parte la "Festivalullibertatii". Alte cateva sute au urmarit de la balcon intregulspectacol.

"Impreuna am daramat Cortina de Fier si sunt convinsa ca acestlucru ne va da putere in secolul 21", a declarat cancelarul germanAngela Merkel, gazda evenimentului. Merkel este primul sef alExecutivului german care provine din partea de Est a tarii.

Merkel a marcat luni toti pasii pe care i-a facut in urma cu 20de ani in seara de 9 noiembrie si a mers la podul BornholmerStrasse, primul punct de frontiera deschis pentru a trece din Estin Vestul orasului.

Ea a fost insotita de fostul presedinte polonez Lech Walesa siultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care au avut un rolimportant in caderea comunismului.

Seara sarbatoarea a continuat la Poarta Brandenburg, unde a avutloc un concert si un foc de artificii. De asemenea, cei maiimportanti lideri ai lumii au tinut discursuri in care au facutapel la unitare si cooperare pentru a darama noi bariere, precumterorismul sau schimbarea climatica. Printre invitatii lui Merkels-au numarat liderii statelor membre ale UE - printre care sipresedintele roman Traian Basescu -, presedintele rus DmitriMedvedev si secretarul de stat american Hillary Clinton. LechWalesa a fost cel care a impins prima piesa dintr-un lant de peste1.000 de piese de domino intinse pe o raza de 1,5 km. Ele au fostdaramate pentru a aminti de caderea Zidului care timp de 28 de ania despartit un oras si sute de familii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels