Politică externă

Forumul de la Davos, dominat de criza subprime

22.01.2008, 20:11 13

Elita politica si economica a lumii va participa incepand de maine la Forumul anual de la Davos, eveniment dominat de criza creditelor ipotecare din Statele Unite, care reprezinta un pericol pentru toate sistemele financiare mondiale.
Forumul de la Davos, organizat incepand cu anul 1971 de catre Forumul Economic Mondial (WEF), va gazdui peste 2.500 de delegati din 88 de tari, lideri politici si directori ai marilor companii ale lumii. Evenimentul este considerat a fi foarte important, deoarece stabileste principalele teme in discutiile economice si politice de pe tot parcursul anului.
Conferinta, care se va numi "Puterea inovatiei colaborarii", va avea drept subiect central criza subprime din SUA, mai precis instabilitatea sistemelor financiare mondiale in fata acestei crize, care ar putea duce, pe langa America, intreaga lume in recesiune.
"Discutiile de la Davos vor fi fara nicio indoiala dominate de problemele economice actuale - consecintele crizei subprime, transferul de capital de la tarile care consuma energie la cele care o produc, tendintele inflationiste", a declarat Klaus Schwab, fondatorul forumului. Dezbaterile aprinse cu privire la posibilitatea intrarii intregii lumi in recesiune vor avea loc pe timpul evenimentului in cadrul a 235 de seminarii. Criza creditelor imobiliare a schimbat starea de spirit al Forumului de anul trecut, cand liderii economici se intreceau in previziuni optimiste: 90% dintre acestia estimau o crestere a cifrei lor de afaceri in cursul anului.
Schwab a avertizat totusi ca lumea nu ar trebui "sa cada intr-un pesimism excesiv".
"Cu o economie mondiala care a crescut cu 3,5% in loc de 5 procente in 2007, lumea nu este in recesiune", a precizat fondatorul Forumului de la Davos.
Numarul de 2.500 de participanti cuprinde 27 de sefi de stat, 113 membri de guvern si peste 100 de directori de companii, dintre acestea 74 fiind in top 100 al revistelor Forbes sau Fortune.
Printre numele sonore care vor participa la eveniment trebuie amintite cele ale lui Bill Gates de la Microsoft, Lloyd Blankfein, director al Goldman Sachs, Carlos Ghosn de la Renault/Nissan, Jamie Dimon de la JP Morgan, John Thain, director executiv al Merril Lynch, sau Timothy Geither de la Rezerva Federala a statului New York. Pentru prima data de la fondarea forumului in 1971, directorul executiv al Citigroup, Charles Prince, va lipsi, la fel ca si Stanley O'Neal de la Merril Lynch.
Liderii europeni vor fi reprezentanti de directorul Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si de premierul Gordon Brown, care vor discuta in ce masura Marea Britanie, la fel ca restul Uniunii Europene vor fi afectate de criza creditelor ipotecare din Statele Unite ale Americii.
Tony Blair, fostul premier britanic, va participa la eveniment in calitate de membru al consiliului fondator al Forumului Economic Mondial. Un alt subiect de discutie de la Davos se va concentra asupra importantei economiilor in curs de dezvoltare, pentru care exista speranta ca isi vor asuma rolul de locomotive mondiale.
"Pietele emergente reprezinta acum un bloc economic mai important decat Statele Unite ale Americii. Acestea sunt tari care pot oferi ajutoare de urgenta celor mai importante tari ale lumii", a declarat Filip Weintraub, manager la Skagen Global din Norvegia.
De aceea, la Forum sunt asteptati zeci de lideri ai "fondurilor suverane", entitati publice adesea originare din Asia sau Orientul Mijlociu, care in ultimele luni au sarit in ajutorul marilor banci ca Citigroup, UBS, Morgan Stanley si Merrill Lynch.
Masurile de securitate pe care le vor lua autoritatile elvetiene vor fi cu atat mai drastice cu cat la eveniment va participa presedintele pakistanez, Pervez Musharraf, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, si premierii britanic, francez si japonez. Condoleeza Rice va fi prima personalitate care se va adresa Forumului, discutand despre incalzirea globala si terorism.
Ca si in trecut, evenimentul de la Davos va fi o platforma pentru cele mai bogate tari ale G8, in acest an condus de premierul japonez, Yasuo Fukudam, pentru a-si prezenta agenda pentru noul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO