Politică externă

Fostul director FMI a fost ales presedinte al Germaniei

24.05.2004, 00:00 10

Fostul director general al Fondului Monetar International (FMI), Horst Koehler, este favoritul alegerilor prezidentiale organizate ieri la Berlin in Adunarea Federala a landului german.
Daca neprevazutul nu va schimba jocurile politice facute in ultimele zile la Berlin, Horst Koehler ii va succede la presedintia Germaniei social-democratului Johannes Rau. Analistii politici germani nu se asteapta insa la surprize si nu exclud alegerea ca sef al statului german inca din primul tur de scrutin a fostului director general al FMI in conditiile in care Horst Koehler este sustinut de conservatori si de liberali. De altfel, inaintea alegerilor de ieri, Partidul Crestin-Democrat si Partidul Liberal au avut reuniuni separate de partid in care au decis sprijinirea politica a lui Horst Koehler.
Adunarea Federala, organismul care-l alege pe presedintele Germaniei, este formata din 1.205 membri. Intre acestia, 602 sunt deputati ai Bundestang-ului si 603 sunt delegati alesi de parlamentele regionale, ce reprezinta atat lumea politica cat si societatea civila.
Fostul director general al FMI, in varsta de 61 de ani, a renuntat la aceasta functie la inceputul lunii martie cand crestin-democratii si liberalii germani s-au pus de acord asupra unui candidat comun la functia de sef al statului. Nu au lipsit insa divergentele. Uniunea Crestina a anuntat initial ca va sustine un om din interiorul formatiunii, Wolfgang Schaeuble, fostul brat drept al cancelarului german Helmut Kohl, artizanul reunificarii Germaniei, insa liberalii s-au opus si au amenintat ca vor vota candidatul social-democratilor lui Gerhard Schroeder. Este vorba despre un profesor universitar, doamna Gesine Schwan, care alaturi de social-democrati mai este sustinuta si de ecologisti. Cel care a propus-o candidat pe doamna Schwan a fost chiar cancelarul Germaniei Gerhard Schroeder. In cazul, mai degraba ipotetic, in care ar castiga alegerile prezidentiale, Gesine Schwan ar fi prima femeie-presedinte a Germaniei din 1949, monopol masculin in ultimii 55 de ani.
Ambii candidati la alegerile prezidentiale sunt mai degraba necunoscuti marelui public. Atat fostul director general al FMI cat si doamna Schwan au strabatut in lung si in lat Germania in ultimele saptamani pentru a se face cunoscuti si a convinge marele electorat. Daca presedintele Germaniei ar fi fost ales prin supragiu universal direct, precum in Romania, Horst Koehler si Gesine Schwan ar fi fost, potrivit ultimelor sondaje de opinie, umar la umar.
Totusi, datorita sistemului de vot, este favorit Horst Koehler, un avocat al reconcilierii franco-germane. El a denuntat "atitudinea aroganta a Statelor Unite" in timpul razboiului din Irak si modul in care administratia americana a gestionata situatia din aceasta tara dupa incheierea conflictului militar. Daca alegerile care au avut loc ieri il va declara victorios, fostul director al FMI ii va succeda actualului presedinte Johannes Rau (in varsta de 73 de ani) la 30 iunie. Presa internationala scrie despre Horst Koehler ca are radacini in Romania, mai exact tatal lui, la fel ca si cel al cancelarului Gerhard Schroeder, ar fi de origine romana.  
Desi functia de presedinte al Germaniei este onorifica, intrucat atributiile executive sunt concentrate inmana cancelarului, alegerile de ieri arata totusi ca social-democratii lui Gerhard Schroeder continua sa piarda teren. Nu trebuie ignorate nici sondajele de opinie, potrivit carora SPD se bucura de sustinerea a 38% din sprijinul electoratului, in timp ce conservatorii si liberalii au cu 20% mai mult.
Ultimele zile de campanie electorala au fost marcate de o polemica iscata de participarea la acest scrutin a unui fost sef al guvernului regional din Bade-Wurtemberg, judecat pentru trecutul lui nazist. Este vorba despre crestin-democratul Hans Filbinger, in varsta de 90 de ani, judecat in trecut de un tribunal militar pentru ca ar fi fost fidel regimului nazist.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels