Politică externă

Gazprom si Total parafeaza noua alianta politica ruso-franceza

16.07.2007, 18:30 19

Gazprom si Total au incheiat vineri un acord prin care se doreste dezvoltarea imensului camp cu gaz natural Stokman, incheindu-se astfel un parteneriat energetic intre Franta si Rusia la cel mai inalt nivel politic, scrie Reuters.
Acordul prevede o prima faza de dezvoltare a campului petrolier care va dura 25 de ani si va costa aproximativ 10,88 miliarde de euro (15 miliarde de dolari) si ar putea fi baza unor viitoare afaceri cu Rusia.
Campul detine rezerve de peste 3,7 trilioane de metri cubi si va fi dezvoltat in patru faze. Nu se stie inca marimea rezervelor din prima faza a proiectului.
Gazprom nu a dezvaluit toti termenii afacerii, dar a spus ca este mult mai profitabila decat proiectul in care ambele companii lucreaza asupra campului South Pars din Iran. Ca si in Iran, Total a spus ca va contabiliza in bilantul sau contabil rezervele din Stokman.
Accesul companiilor straine in campurile imense ale Rusiei este o problema delicata, in conditiile in care Kremlinul a nationalizat in ultimii ani majoritatea proiectelor energetice, majorandu-si participatia la marile companii straine.
"Dupa numeroasele probleme intampinate de Total in Rusia, aceasta afacere este o mare victorie", a spus Oleg Maximov de la banca de investitii Troika Dialog.
"Suntem de parere ca alegerea unei companii franceze drept partener nu se datoreaza numai vastei experiente globale pe care compania o detine, dar si anumitor interese geopolitice franco-ruse, in special datorita noii guvernari din Paris", a spus el.
Afacerea s-a incheiat dupa o discutie telefonica intre presedintele Vladimir Putin si omologul sau francez Nicolas Sarkozy, acestia necazand de acord la summit-ul Grupului celor opt din Germania.
Lucrarile vor incepe in aceasta luna, startul productiei fiind estimat pentru 2013. Campul Stokman se afla sub apele din Marea Barents si va ridica probabil cea mai mare provocare tehnologica. "Este un proiect extrem de important pentru Rusia si pentru intreaga lume, care are nevoie de mai mult gaz pentru deceniile viitoare", a spus directorul executiv al Total Christophe de Margerie.
Putin a folosit Stokman ca pe un avantaj, risipind sperantele companiilor din vest de a investi in campul de gaz, dupa ce relatiile cu Statele Unite s-au racit anul trecut.
Stokman fusese prima data destinat ca sursa de export a gazului lichefiat catre SUA, insa Kremlinul a adaugat o conducta de export care va lega exploatarea de pietele europene.
Afacerea il va ajuta probabil pe Sarkozy sa-si intareasca relatiile cu Putin, ceea ce ar insemna ca palatul de la Kremlin, retinut in ceea ce priveste intrarea capitalului strain in sectorul energetic, va favoriza Total in afacerile viitoare, spun diplomatii si analistii.
Compania a spus vineri ca decizia finala asupra investitiei va fi luata in 2009, dar ca o parte din proiect va incepe in aceasta luna. De Margie a spus ca Total va putea sa preia o parte din rezervele campului: "Este o problema de detaliu, dar da, vom putea prelua o parte din rezerve".
Total va primi 25% din actiunile unui SPV (special purpose vehicle - o companie special creata pentru aceasta afacere) care va opera in camp si va detine infrastructura. Gazprom va detine controlul total asupra detinatorului licentei Sevmorneftegaz, a productiei de gaz si a marketingului.
"Din punctul nostru de vedere gazul produs va fi distribuit de Gazprom si sumele incasate vor fi impartite cu partenerii nostrii."
Artyom Konchin de la firma de brokeraj Aton a spus ca din punctul sau de vedere afacerea este doar un pas mai mic spre inaugurarea Stokman: "Exista multe nesigurante in legatura cu viitoarele operatiuni si finantari ale proiectului", a spus el.
Banca de investitii WoodMackenzie a estimat valoarea proiectului la 4,35 miliarde de euro (6 miliarde de dolari), luand in calcul un pret mediu al petrolului de 32,64 euro (45 de dolari) pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO