Politică externă

Geopolitica mondiala, afectata de un OPEC al gazelor

20.03.2007, 18:26 35

Cei mai mari producatori de gaze naturale din lume au ajuns la un acord cu privire la crearea unui cartel al producatorilor si exportatorilor de gaze naturale, scrie in editia de ieri cotidianul rus Kommersant.
Cartelul care va urma modelul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va include Rusia, Iranul, Qatarul, Venezuela, Algeria si tari din Asia Centrala. Conform ziarului rus, noua structura va fi constituita formal in capitala Qatarului, Doha, pe 9 aprilie, data viitoarei intalniri a Forumului Statelor Exportatoare de Gaz (FESG), organizatie fondata in 2001 pentru a reuni tarile care impreuna controleaza mai mult de 70% de rezerve de gaze in lume.
Informatia este confirmata si de cunoscuta companie de consulting PricewaterhouseCoopers (PwC) care sustine intr-un raport furnizat la inceputul lui martie 2007 ca un cartel global al furnizorilor de gaz natural ar putea fi constituit in ciuda declaratiilor oamenilor politici si ale presedintilor marilor intreprinderi din domeniu.
Sintagma "OPEC al gazului" a intrat in dictionarul politic mondial in urma unui articol publicat, la 13 noiembrie 2006, in Financial Times, care sustinea, referindu-se la un raport elaborat de experti NATO, ca Rusia, Iranul, Libia, Qatarul, Algeria si tarile din Asia Centrala iau in considerare crearea unui cartel care sa determine preturile si care le-ar ajuta sa-si sporeasca profiturile, reunind furnizorii de gaz natural catre UE si de gaz natural lichefiat catre piata mondiala.
Sintagma a fost, insa, rostita pentru prima data in 2001 de catre reprezentantii Iranului. La 9 iunie 2001, ambasadorul iranian in Rusia, Mahdi Safaro, a vorbit deschis despre aceasta idee ca despre ceva in care Iranul era gata sa se implice.
Ideea OPEC axat pe gaze a fost vehiculata si de presedintele rus Vladimir Putin in 2002, cu sprijinul fatis al presedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev. Ideea a fost reluata, in mai 2006, de Aleksandr Medvedev, membru in Consiliul de Administratie al Gazprom, care a amenintat ca Rusia va crea "o alianta a furnizorilor de gaze care va fi mai influenta decat OPEC", in cazul in care aceasta nu va reusi sa isi impuna punctul de vedere in negocierile purtate cu Europa pe teme energetice. Trei luni mai tarziu, un "memorandum de intelegere" in domeniul gazelor naturale semnat intre Rusia si Algeria pe 4 august 2006 a pus practic bazele noii structuri.
Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume si detine 28% din rezervele de gaz ale globului. Daca se adauga Iranul si Qatarul, procentul urca vertiginos spre 60%. Rusia conteaza 20% din productia mondiala de gaze naturale, 26% din exporturile catre tarile europene la un moment in care cererea de gaze naturale la nivel global este prognozata sa se dubleze in urmatorii 25 de ani.
Ideea de creare a unui OPEC al gazelor are suporteri si in Occident. Christophe de Margerie, liderul gigantului energetic francez Total, anunta intr-un interviu acordat la inceputul acestei luni cotidianului britanic The Times ca un cartel al gazelor in frunte cu Rusia este binevenit.
"Cartelul va contribui la prevenirea cresterii preturilor la materia prima si va impiedica investitiile neprofitabile, exact ca in cazul OPEC, fara de care preturile la petrol ar fi fost mult mai mari", declara Margerie.
Spre deosebire de OPEC insa, cartelul gazelor va fi nu doar o uniune energetica, ci si o alianta geopolitica intre Rusia, Iran si Algeria care ar da batai de cap europenilor si americanilor. Un exemplu concret al puterii armelor energetice a fost oferit de Kremlin anul trecut in razboiul geopolitic al gazelor purtat cu Georgia, Ucraina si Republica Moldova.
Acelasi lucru l-a semnalat in repetate randuri comisarul european al energiei, Andris Piebalgs, care declarase ca incercarile Rusiei de a crea un cartel de gaze naturale impreuna cu Algeria este o sursa de ingrijorare pentru Bruxelles.
UE va reactiona la anuntatul OPEC al gazelor printr-un proiect de liberalizare a pietei europene de gaz ca instrument de presiune impotriva principalului actor al posibilului cartel, Rusia, astfel incat expansiunea vestica a imperiului rus al gazului sa fie daca nu oprita, cel putin amanata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO