Politică externă

Gordon Brown, interogat de politie

09.11.2006, 18:55 9

Ministrul britanic de finante, Gordon Brown, urmeaza sa fie interogat de politie in ancheta privind titlurile onorifice oferite de Partidul Laburist in schimbul unor sume de bani. Premierul Tony Blair si vicepremierul John Prescott ar urma sa fie audiati in urmatoarele saptamani, potrivit cotidianului Daily Telegraph.
In cursul acestui an, s-a descoperit ca oameni de afaceri prosperi au fost nominalizati pentru locuri in Camera Lorzilor, dupa ce au imprumutat partidului lui Blair importante sume de bani, in campania electorala din 2005. Daca informatiile se dovedesc adevarate, Brown si Prescott vor fi primii oficiali guvernamentali interogati in aceasta ancheta. Politia investigheaza daca partidele politice au incalcat legea din 1925, prin care se interzice vanzarea titlurilor onorifice. Nemultumirile provocate de acest caz au dus la cereri de modificare a legii privind finantarea partidelor politice in Marea Britanie si au determinat cresterea numarului de apeluri pentru demisia lui Blair. Purtatorul de cuvant oficial al premierului a declarat marti ca acesta nu a fost contactat de politie. Politia incearca sa afle daca cei doi oficiali britanici stiau ca patru oameni de afaceri laburisti, care ar fi imprumutat partidului milioane de lire sterline, au fost nominalizati de Blair in Camera Lorzilor.
"Nu ii banuim de nimic. Este doar un interogatoriu de rutina", a declarat pentru Daily Telegraph o sursa apropiata anchetei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO