Politică externă

Grecia o ia la dreapta

09.03.2004, 00:00 8



Dupa 20 de ani de guvernare aproape neintrerupta (cu exceptia perioadei 1990-1993), socialistii greci au fost invinsi de forta conservatoare Noua Democratie, in urma alegerilor generale de duminica. Costas Karamanlis, nepotul unuia dintre cele mai ilustre figuri a istoriei recente elene, a condus Noua Democratie spre o victorie neta - 46%, la o distanta de 6% fata de socialistii de la PASOK. sase procente inseamna mult, in conditiile in care sondajele de opinie de dinainte de scrutin nu se incumetau la un pronostic.



In aceste conditii, revenirea dreptei la putere in Grecia este un fapt cu atat mai remarcabil cu cat restructurarea si relansarea Noii Democratii a fost conceputa de Costas Karamanlis in urma cu patru ani (cand era cat pe ce sa ajunga la putere), dar a fost desavarsita in ultimele luni.



Sufragiile grecilor colectate in numar mai mare in urnele conservatorilor se explica si prin erodarea guvernarii care a fost asigurata aproape 20 de ani de catre socialisti. Intre timp, s-au adunat acuzatii de coruptie din partea electoratului la adresa guvernantilor si o plictiseala a electoratului fata de rotatia de cadre care devenise jocul cel mai obisnuit in interiorul PASOK prin redistribuirea rolurilor in Guvern a fdiferitilor lideri socialisti. Grecii au spus "gata" si au virat-o la dreapta. Somajul, cel mai mare din tarile membre ale UE, de 9%, un trai tot mai greu din cauza scumpirilor in cascada, coruptia din administratie, sunt probleme care au interesat electoratul elen. Nu in ultimul rand a contat si delasarea socialistilor, condusi pana de curand de Costas Simitis, dar condusi la alegeri de Georgios Papandreu (nepot al lui Georgios sr si fiu al lui Andreas, ambii prim-ministri), in privinta pregatirilor pentru olimpiada. Multe dintre constructiile de stadioane si cluburi in care urmeaza sa fie gazduite jocurile Olimpice de la Atena nu sunt gata.



Costas Karamanlis este un om educat in tara si in SUA, un reformator al imaginii prea traditionaliste a partidului sau si, se pre, un continuator al europenismului pe care l-a reprezentat unchiul sau, Constantin, cel care a facut posibila integrarea Greciei in UE.



Actualul partid va avea 170 din cele 300 de fotolii parlamentare, o majoritate suficienta pentru adoptarea legilor, dar nu este indeajuns pentru alegerea presedintelui, programata in 2005, pentru cre trebuie 180 de voturi. Daca nu le vor obtine, ar putea fi organizate noi alegeri generale.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels