Politică externă

Greenspan: Planul fiscal al lui McCain nu poate fi sustinut

14.09.2008, 21:08 14

Republicanul sustine reducerea taxelor cu 3.300 de miliarde de dolari, insa Greenspan spune ca acest plan nu poate fi pus in aplicare.

Greenspan, care este un bun prieten al lui McCain, a declarat intr-un interviu pentru Bloomberg News ca nu este in favoarea finantarii reducerilor de taxe cu bani imprumutati.

Planul economic al lui John McCain promite mai putine taxe pentru companii si eliminarea unei taxe pe impozit care a afectat familiile din clasa medie, masuri care ar urma sa fie balansate de o serie de reduceri bugetare. Acestea includ eliminarea cheltuielilor guvernamentale speciale destinate finantarii proiectelor fostilor colaboratori din campania electorala a politicienilor si revizuirea unor programe precum cel al asigurarilor medicale si al securitatii sociale. De asemenea, candidatul republican sustine politica presedintelui George W. Bush de reducere a taxelor.

Echipa de campanie a democratului Barack Obama, contracandidatul lui John McCain in cadrul alegerilor prezidentiale din 4 noiembrie, a salutat declaratiile lui Greenspan, argumentand ca planul economic al candidatului republican este periculos. De asemenea, democratii au amintit de afirmatiile lui McCain de anul trecut conform carora nu se pricepe atat de bine la economie si citeste cartea fostului presedinte al Fed, "Epoca turbulentelor", pentru a invata mai multe.

"Cu siguranta trebuie sa se intoarca la cartea aceea si sa o studieze mai mult", a declarat senatorul Claire McCaskill, sustinatoare a lui Obama. Aceasta a argumentat ca eliminarea cheltuielor guvernamentale speciale - estimate la 17 miliarde de dolari pe an - sunt insuficiente pentru a sustine reducerile de taxe ale lui McCain.

"John McCain a spus ca profesorul si mentorul sau e Alan Greenspan. Si de aceea, comentariile lui Alan sunt foarte importante. El spune: 'Uitati, aceste numere arata ca economia americana nu poate finanta reduceri mari de taxe cu bani imprumutati'", a declarat Laura Tyson, consiliera pe probleme economice a lui Obama.

Spre deosebire de McCain, Obama a propus impozite mai mari pentru americanii bogati si reduceri de taxe pentru familiile din clasa mijlocie.

Si investitorii de pe Wall Street (care prin traditie ii sustin pe republicani) au pariat pe Obama. Industria asigurarilor de viata si a investitiilor a adus cele mai mari contributii lui Obama in comparatie cu ceilalti candidati. De asemenea, in campania electorala din acest an, pentru prima data intr-o generatie, cele mai bogate sectoare de business au donat mai multi bani democratilor decat republicanilor.

In cadrul interviului pentru Bloomberg News, Greenspan a mai declarat ca are "sentimente confuze" in ceea ce priveste un alt pachet de stimulare a economiei, dupa cel propus de Bush in februarie, care se ridica la 168 de miliarde de dolari.

Fostul sef al Fed a argumentat ca "in timp ce o asemenea actiune ar putea atrage dupa sine cresterea deficitului bugetar intr-un timp in care cheltuielile pentru serviciile medicale pentru pensionari pot cauza probleme financiare mari, pe de alta parte ar putea ajuta la cresterea economica".

Referindu-se la posibilitatea ca Statele Unite sa intre in recesiune, Greenspan a declarat ca exista cel putin 50% sanse ca acest lucru sa se intample.

"Nu exista o pusculita vesnica aici", a argumentat Greenspan. Este "mult mai important sa fie folosite resurse federale, daca e necesar, pentru a sprijini sistemul financiar si sa se puna capat crizei economice", a argumentat fostul presedinte al Fed.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO