Politică externă

Guvernul ungar, in fata unui test major

07.03.2008, 18:47 10

Ungaria organizeaza duminica un referendum privind eliminarea taxelor din sistemul educational si din cel medical, referendum de al carui rezultat ar putea depinde viitorul guvernului socialist-liberal al lui Ferenc Gyurcs?ny.
Referendumul a fost initiat de doua partide din opozitie, FIDESZ (conservatorii fostului premier Viktor Orban) si KDNP (crestin-democrati). Cetatenii maghiari sunt chemati sa se pronunte asupra mentinerii sau eliminarii taxelor pentru studiile universitare, pentru spitalizare si pentru consultatiile medicale - taxe introduse de social-liberali dupa victoria in alegerile din 2006 -, avand scopul precis de a echilibra bugetul.
Pentru ca opozitia sa aiba succes, iar taxele sa fie eliminate, sunt necesare aproximativ doua milioane de voturi "pentru" (1/4 din cei opt milioane de alegatori maghiari). Daca se ajunge aici, rezultatul are caracter obligatoriu, iar Parlamentul trebuie sa desfiinteze taxele. Analistii nu exclud un cutremur pe scena politica maghiara. Chiar daca nu va fi inlaturat imediat, soarta guvernului Gyurcs?ny va deveni extrem de grea.
Guvernul a anuntat ca nu va completa de la bugetul de stat gaurile care se vor inregistra in bugetul asigurarilor, daca referendumul va avea succes. Tinta Executivului este reducerea deficitului bugetar (9,2 in 2006 si 5,4 in 2007).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO