Politică externă

Hamas vrea capul lui Sharon, dupa uciderea seicului Yassin

23.03.2004, 00:00 16



Fondatorul si seful spiritual al miscarii Hamas, seicul Ahmed Yassin a fost ucis ieri in Fasia Gaza, intr-o operatiune a armatei israeliene. Hamas a promis drept represalii asasinarea premierului Ariel Sharon. Noua situatie l-a determinat pe presedintele Ion Iliescu sa-si amane vizita in Israel care trebuia sa inceapa ieri.



Zeci de mii de palestinieni au iesit in strada promitand razbunare pentru moartea lui Yassin. Paralizat din copilarie, in varsta de 67 de ani, Yassin iesea dintr-o moscheie din apropierea casei sale din Gaza City. Un elicopter al armatei israeliene a tras in directia sa trei rachete ucigandul pe el, pe unul dintre fii sai care-l insotea si mai multe garzi de corp.



Dupa anuntul mortii lui Yassin, mii de palestinieni inarmati s-au indreptat spre domiciuliul sau pentru a participa la funeralii. Scolile au fost inchise, si a fost ordonata o greva generala. Autoritatea palestiniana a decretat trei zile de doliu. In ultimile saptamani guvernul israelian si-a anuntat intentia de a-i elimina prin interventii punctuale pe liderii Hamas. Yassin era in capul listei. Potrivit ziarelor israeliene operatiunea impotriva liderului Hamas a fost aprobata de Sharon in persoana. Premierul israelien i-a felicitat ieri pe soldatii care l-au ucis pe Yassin. Acesta din urma ordonase zeci de atentate impotriva Israelului. Ultimele doua atentate antiisraeliene soldate cu 10 morti si revendicate de Hamas s-au produs cu o saptamana in urma. Miscarea a acuzat SUA ca au aprobat asasinatul. Americanii au spus ieri ca nu stiau de intentiile lui Sharon. "Sharon a deschis portile iadului si nimeni nu ne va impiedica sa ii taiem capul". a afirmat Hamas.



De teama atentatelor pe care palestinienii le-au promis "in orele urmatoare" Israelul a blocat total teritoriile palestiniene.



Premierul palestinian Ahmed Qorei a condamnat asasinatul considerand ca este "un act las si primejdios". Presedintele Autoritatii palestiniene Yasser Arafat (care nu se afla in relatii bune cu Yassin) a vorbit despre "o crima ignobla". Ministrii de Externe din cadrul Uniunii Europene au condamnat '"asasinarea" fondatorului Hamas, efectul acestei actiuni fiind "inrautatirea situatiei" din Orientul Mijlociu, conform unei declaratii comune adoptata ieri la Bruxelles.



Miscarea islamista Hamas, fondata de Yassin este principalul inamic declarat al Israelului. Nascut in 1936 Yassin a fost vanat de israelieni inca din timpul razboiului din 1948 cand a fost desenat conturul statului israelien. Era paralizat de la mijloc in jos, de la varsta de 12 ani si traia intr-un scaun cu rotile.



La inceputul anilor 1980, imediat dupa revolutia islamica din Iran, Yassin infiinteaza o grupare integrista mai radicala, Majd el-Mudjahiddin, dupa ce inainte cu cativa ani activase in randurile Fratilor Musulmani. A fost arestat in 1984 si condamnat pentru detinere de arme si substante explozive, insa a fost eliberat un an mai tarziu, in cadrul unui schimb de prizonieri.



Ulterior, a infiintat Hamas, care la sfarsitul anului 1987 a declansat prima revolta palestiniana impotriva Israelului (Intifada).



Arestat din nou in mai 1989, Yassin a fost condamnat la inchisoare pe viata in octombrie 1991. A fost eliberat din nou in 1997 si exilat in Iordania, la interventia regelui Hussein, dar a revenit in Gaza. In septembrie 2003, el fusese ranit usor in timpul unei operatiuni israeliene similare. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO