Politică externă

Ianukovici si Iuscenko, umar la umar in turul al doilea

02.11.2004, 00:00 16

Rezultatele alegerilor prezidentiale de duminica, din Ucraina, il indica drept castigator in primul tur pe actualul premier, Viktor Ianukovici - protejat al presedintelui Leonid Kucima si al Moscovei -  insa avansul sau asupra candidatului opozitiei proeuropene, Viktor Iuscenko, este minim - ceva mai mult de un procent.
Ianukovici era creditat aseara un procent de  40,39% dintre voturi, in vreme ce Iuscenko a obtinut 38,9% din sufragii. Acest lucru inseamna ca va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 21 noiembrie, intrucat nici unul dintre candidati nu a obtinut 50% din voturi.
Scrutinul a fost urmarit cu atentie de cancelariile europene si de SUA care inclina sa-l sustina pe candidatul opozitiei, dar si de Moscova care il sprijina pe pe actualul premier. Vladimir Putin a fost la Kiev, cu cateva zile inainte de alegeri, pentru a-l sustine pe Iuscenko.
SUA s-au plans ca, in campania electorala, situatia a fost "profund dezamagitoare". A fost o campanie marcata de violenta - exista chiar suspiciunea ca liderul opozitiei, Viktor Iuscenko, ar fi fost otravit. El a fost internat vreme de o saptamana la Viena.
Iuscenko este un partizan al integrarii Ucrainei in Uniunea Europeana, in vreme ce Ianukovici doreste strangerea legaturilor cu Moscova.
Rezultatul scrutinului a fost contestat de  proeuropeanul Iuscenko, care a spus ca sondajele de opinie care au fost facute de sustinatorii sai, la iesirea de la urne, il indica drept castigator, cu peste 50% din sufragii. Unul dintre apropiatii sai,  Iulia Timocenko, a acuzat autoritatile ca au manipulat rezultatele in favoarea lui Ianukovici.
Organizatiile internationale care si-au trimis observatori la fata locului au remarcat nereguli serioase in desfasurarea scrutinului, iar autoritatile de la Kiev au recunoscut o parte dintre acestea.
O delegatie de observatori europeni a raportat ca, din registrele electorale, au lipsit numele multor alegatori -ceea ce a putut influenta soarta scrutinului. Seful Comisiei electorale ucrainene, Serghei Kovalov, a recunoscut ca problema este una reala. Au fost semnalate si actiuni de intimidare a alegatorilor.
Alegerile de duminica au scos la lumina o tara profund divizata, cu optiuni si asteptari total diferite. Zonele rusofone au votat in majoritate cu candidatul agreat de actualul presedinte si de Kremlin, in vreme ce zonele din vest, ostile Rusiei, au votat masiv cu candidatul opozitiei. Ianukovici a obtinut aproape 90% din voturi in regiunile rusofone Donet si Luhansk, din estul Ucrainei.  Rivalul sau prooccidental a beneficiat de un procent similar de voturi, in regiunile Lviv si Ivanov-Frankivsk.
Unul dintre colaboratorii lui Iuscenko a afirmat ca "rezultatele reprezinta o mare victorie, tinand cont de fraudele" comise. La randul sau, Iuscenko a afirmat ca rezultatul este o mare victorie: "Democratia a invins. Fortele democratice au invins in Ucraina", a afirmat el, adaugand ca "actualul regim poate fi invins". El a exprimat si un crez: "Doresc sa traiesc intr-o tara in care oamenii ii respecta pe liderii cinstiti si nu se tem de ei, unde exista un stat de drept si un sistem juridic onest".
La randul sau, Ianukovici a spus ca a obtinut scorul pe care l-a obtinut pentru ca populatia apreciaza rezultatele obtinute de guvernul sau, in ceea ce priveste imbunatatirea nivelului de trai.
La cursa prezidentiala au participat 20 de candidati, si dat fiind ca primii doi care vor participa in al doilea tur sunt la distanta mica, recomandarile pe care cei iesiti din cursa le-ar putea face ar putea inclina balanta. Pe locul al treilea a iesit Oleksandr Moroz candidat al Partidului Socialist, care a obtinut 5% ca si un alt competitor, comunistul Petro Symonenko.
Participarea la scrutin a fost cea mai ridicata din Ucraina ultimilor ani - 74,4% din numarul cetatenilor cu drept de vot.
Scrutinul destinat alegerii succesorului lui Leonid Kucima este considerat o proba privind functionarea democratie in aceasta tara fosta sovietica.
Masurile de securitate au fost stricte, mai ales la Kiev. Peste 150 de politisti si agenti ai serviciilor speciale au fost desfasurati in jurul sediului Comisiei electorale centrale, protejata de doua ziduri de securitate. Vehicule blindate si tunuri cu apa au fost desfasurate in preajma imobilului, pentru a face fata unor eventuale manifestatii de strada. Opozitia promisese ca va organiza manifestari de masa, daca scrutinul se desfasoara in conditii incorecte. Pana aseara nu se inregistrasera incidente majore.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO