Politică externă

In Irak este nevoie de inca 10.000 de soldati pentru inabusirea revoltei

14.04.2004, 00:00 16



Comandantii militari din Irak au cerut suplimentarea trupelor pentru a face fata revoltei gherilelor irakiene, care au omorat de la 1 aprilie peste 80 de militari ai coalitiei si au luat zeci de ostateci din randurile civililor, angajati ai unor firme occidentale.



Mai mult de 40 de civili din 12 tari au fost luati ostateci in ultima saptamana, iar irakienii ameninta ca ii vor omori pe unii dintre ei, daca aliatii nu se retrag din orasele irakiene.



Potrivit editiei de ieri a publiactiei Financial Times, generalul John Abizaid, seful Comandamentului Central american (CENTCOM), a cerut Pentagonului o suplimentare cu 10.000 de soldati a trupelor americane pentru a restabili ordinea. Decizia da peste cap intentia autoritatilor americane care spuneau ca vor predea treptat irakienilor sarcinile privind securitatea, iar prezenta americana va fi redusa de la 135.000 la 115.000 de militari pana la 1 iunie cand, oficial, putere ar trebui sa treaca in mainile irakienilor. Abizaid a motivat cererea sa prin necooperarea fortelor de secutitate irakiene - o forta pregatita de americani. In ultimele zile fortele de securitate irakiene au refuzat sa se angajeze in lupta impotriva gherilelor conduse de lideri rebeli.





Luarile de ostatici continua



Intre timp luarile de ostatici au continuat in Irak. Opt angajati ai unei companii rusesti (cinci ucraineni si trei rusi) au fost rapiti luni, fapt confirmat oficial de ministerul rus al afacerilor externe. Irakienii i-au eliberat ieri cum au facut-o si cu cei sapte chinezi luati ostatici duminica. Nu se stie insa nimic de soarta a noua americani dati disparuti luni, doi soldati si sapte angajati civili ai societatii Halliburton.



Trei ziaristi cehi au fost si ei rapiti in apropierea Bagdadului si nu li s-a dat de urma. Ei se aflau intr-un taxi care se indrepta spre Amman (Iordania), in momentul in care au fost rapiti de persoane inarmate. Ei sunt reporterul Michal Kubal, operatorul Petr Klima - ambii de la postul public de televiziune CT - si corespondentul postului public de radio CRo, Vit Pohanka.



Autoritatile italiene au anuntat ieri ca patru civili italieni, angajati ai unei companii americane de securitate, au fost dati disparuti in Irak. Ministerul de Externe de la Roma a precizat ca toti cei patru erau angajati ai companiei americane DTS Security. Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat ieri imagini cu cei patru italieni inconjurati de barbati inarmati prezentati drept "membri ai rezistentei irakiene". Unul dintre barbatii inarmati a citit un mesaj care solicita eliberarea detinutilor irakieni, un angajament de retragere a trupelor italiene din Irak, dar si ca Guvernul italian, prin vocea premierului, sa le prezinte scuze musulmanilor.



Nici despre soarta a trei civili japonezi luati ostatici saptamana trecuta la Fallujah nu se stie nimic. Guvernul japonez a fost avertizat ca ei vor fi ucisi daca Japonia nu-si retrage cei 550 de militari din Irak. Premierul Junichiro Koizumi a exclus, dupa o intalnire la Tokio cu vicepresedintele american Dick Cheny retragerea trupelor, dar opinia publica japoneza cere cu insistenta acest lucru. Imaginele cu cei trei cetateni niponi legati si cu cutite la gat, prezentate de televiziunea araba Al - Jazeera a cutremurat insula. Majoritatea guvernelor occidentale au cerut propriilor civili sa se retraga din Irak.





Coalitia internationala se subtiaza



Partenerii SUA nu au nici o intentie sa-si suplimenteze trupele in Irak, desi a devenit clar ca cei 140.000 de soldati ai coalitiei nu sunt de ajuns.



Noua Zeelanda a anuntat chiar ca isi va retrage inginerii militari din Irak, daca violentele nu vor scadea in intensitate. Ministrul bulgar de externe Solomon Passi a anuntat ca mai multi militari bulgari au cerut sa fie repatriati, dupa ce militiile liderului radical siit Moqtada Sadr, a dat un ultimatum contingentului bulgar sa se retraga din orasul Karbala. El a spus ca cei care doresc vor fi repatriati, dar a refuzat sa spuna daca in locul lor vor fi trimisi alti militari.



Polonia si-a anuntat si ea intentia de a retrage o parte din trupele desfasurarte in Irak. Premierul Leszek Miller, a spus ca Polonia nu va trimite forte suplimentare, adaugand ca Varsovia intentiona de mai multa vreme sa retraga o parte dintre cei 2.500 de militari desfasurati in aceasta tara. Polonia administreaza o zona situata la sud de Bagdad, avand in subordine o divizie multinationala formata din 9.000 de militari. "Guvernul intentioneaza mai degraba sa diminueze contingentul", a adaugat liderul de la Varsovia.





Moqtada, mort sau viu



Seful CENTCOM, generalul Abizaid a confirmat ca intentia americanilor este de a-l "captura sau ucide" pe seful religios siit Moqtada Sadr, principalul vinovat, in ochii americanilor, pentru sangerosele infruntari din ultimile zile din sectorul siit. Sadr, un lider religios cu ambitii de putere nemasurate si-a creat propria-i armata, - Armata lui Mehdi, compusa din 5.000 de oameni - si ii incita pe irakieni sa se ridice in masa impotriva coalitiei. El se afla in conflict cu liderul suprem al siitilor ayatollahul Al Sistani, unul dintre principalul interlocutor al SUA. Aproape un an siitii s-au abtinut de la violente, la cererea moderatului Al Sistani. Sadr are putere de convingere in randul tinerilor irakieni care au raspuns apelului sau, declansand o baie de sange in ultimile zile. Fortele sale detin inca orasele siite Najaf si Kerbala Kufa. Agentiile internationale de presa anuntau ieri arestarea unui apropia al sau, seicul Hazem al-Araji. El a fost retinut de americani la Bagdad in hotelui Palestina, unde acorda un interviu ziaristilor italieni. Pe numele lui Sadr a fost emis un mandat de arestare inca de saptamana trecuta.





Romania, nelinistita



CSAT va analiza maine la cererea presedintelui Iliescu, actuala situatie din Irak, precum si masurile ce trebuie luate pentru a proteja viata soldatilor si angajatilor romani din aceasta tara Potrivit unui comunicat al presedintiei seful statului "urmareste cu legitima ingrijorare evolutia situatiei din Irak", subliniind insa ca "civilii si militarii romani aflati in Irak se confrunta cu pericolele inerente unei situatii de criza si isi fac datoria in conditii extrem de dificile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO