Politică externă

In Partidul Democrat a inceput lupta pentru viitoarea presedintie a SUA

13.02.2007, 18:54 15

Senatorul democrat Barack Obama, candidat la alegerile prezidentiale din Statele Unite, o critica pe rivala sa din Partidul Democrat, Hillary Rodham Clinton, in privinta Irakului, sustinand ca aceasta a avansat o solutie "ambigua" pentru stoparea conflictului.
Lupta pentru presedintia SUA este foarte aprinsa avand in vedere ca inainte de campania electorala propriu-zisa fiecare partid trebuie sa-si nominalizeze candidatul printr-o serie de proceduri si competitii interne.
La o zi dupa anuntul oficial al candidaturii sale pentru Casa Alba, Obama a criticat-o duminica pe Clinton, in timpul unui turneu electoral in statul Iowa, spunand ca toate consecintele negative ale razboiului din Irak puteau fi resimtite chiar si inainte de invadarea tarii, in 2003.
"Chiar si atunci, era posibil sa apreciem ca acest conflict va crea probleme", a declarat senatorul de Illinois, adoptand o pozitie diferita de cea a contracandidatilor sai, Hillary Clinton si John Edwards, care in 2002 au votat in favoarea declansarii razboiului din Irak.
Obama nu era atunci senator, dar sustine ca s-ar fi opus declansarii razboiului inca de la inceput. El propune in prezent retragerea treptata a trupelor americane din Irak pana in martie 2008 si a precizat ca nu este lamurit in privinta modului in care Hillary Clinton intentioneaza sa puna capat conflictului.
Obama a declarat alegatorilor din Iowa ca ar trebui sa ceara candidatilor democrati la alegerile prezidentiale sa prezinte planuri concrete pentru solutionarea crizei din Irak.
"Sunt mandru de faptul ca m-am opus de la bun inceput razboiului, ca am crezut ca reprezinta o greseala majora", a declarat el. "Sunt mandru, de asemenea, ca in ultmii doi ani m-am opus acestui razboi si ca am incercat sa prezint un plan constructiv pentru incheierea sa", a subliniat senatorul democrat.
Recentul anunt al lui Barack Obama ca intentioneaza sa intre in cursa pentru Casa Alba a oferit presei americane ocazia de a-i revizita biografia impresionanta. Tatal sau este un musulman kenyan de culoare, care a divortat de mama sa pentru a studia la Harvard si care a murit intr-un accident de masina cand Obama avea 21 de ani. Dupa o copilarie petrecuta in comunitatile musulmane din Indonezia, unde a studiat Coranul, Obama a trecut prin doua dintre cele mai celebre universitati americane: Harvard si Columbia. In 1996 a devenit membru al legislativului din Illinois, iar in 2004, la varsta de 42 de ani, a devenit al cincilea senator de culoare din Congresul american. Dupa numai doi ani petrecuti in legislativul american si o ascensiune fulminanta in viata politica americana, Barack Obama a intrat in cursa pentru presedintia SUA.
Lipsa de experienta politica, mai ales in relatiile internationale, este unul dintre marile sale dezavantaje in lupta cu Hillary Clinton, pentru a castiga sprijinul Partidului Democrat. Obama mizeaza pe lipsa sa de experienta si a vorbit in ultima vreme despre "o noua cale" pe care trebuie sa mearga politica de la Washington. Suporterii sai sustin ca datorita contactului redus pe care l-a avut cu Washingtonul, Obama este mai putin sensibil la grupurile de presiune pe care democratii le acuza in ultima vreme.
Republicanii il descriu pe Obama ca pe un "vin vechi intr-o sticla noua". Acestia il acuza pentru "retorica de stanga" si pentru superficialitatea cu care priveste scena internationala. Presa americana a scris in ultima vreme ca alegerea unui afro-american pentru Casa Alba ar fi intr-un fel o rascumparare pentru trecutul rasial al Americii.
Intrebarea pe care si-o pun insa cei mai multi analisti este daca publicul american este gata sa aleaga un politician cu putina experienta intr-o vreme in care SUA sunt prinse intr-un joc periculos in Orientul Mijlociu, cand razboiul impotriva terorismului nu pare sa fi dat rezultate si cand scena relatiilor internationale traverseaza un moment de relativa instabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO