Politică externă

In Ucraina, fierul vechi se fura si de la muzeu

02.03.2004, 00:00 24



Hotii de fiare vechi din Ucraina au ajuns sa fure o locomotiva cu aburi, istorica pentru aceasta tara, care se afla intr-un muzeu in aer liber. Muzeul se afla in estul crainei, in orasul Donetk, iar locomotiva era una dintre piesele expuse aici pentru a ilustra istoria cailor ferate din aceasta tara.



Seful politiei locale a anuntat, la un post de televiziune ucrainean, citat de BBC, ca este posibil ca hotii sa fi angajat o echipa si un camion pentru a putea transporta locomotiva, care cantarea nu mai putin de 14,5 tone. Pentru ca locomotiva de muzeu sa poata fi mutata din loc, mai era nevoie si de o aprobare speciala, pe care se pare ca hotii au putut-o procura.



Furtul locomotivei cu abur a fost facut cunoscut numai dupa ce au fost gasite urmele acesteia la marginea orasului - era deja facuta bucati. Expertii sustin ca nu va mai putea fi asamblata vreodata. Se pare ca este vorba despre prima locomotiva construita vreodata in Ucraina, datand, dupa parerea specialistilor, din 1924. Chiar daca avea o anume istorie, locomotiva nu valora prea mult - pe piata fierului vechi, cele 14,5 tone nu pot fi vandute cu mai mult de 3.700 $.



Stirea are o semnificatie speciala in tara vecina, cu atat mai mult cu cat traficul de fier vechi este un fenomen. Numai saptamana trecuta, agentiile de stiri titrau, la capitolul fapt divers, furtul in Ucraina al unui pod de metal, lung de 11 m, caruia nu i s-a dat de urma nici astazi. Patania a avut loc intr-o mica localitate din vestul tarii care ramasese izolata de restul regiunii. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels