Politică externă

Inca un an de asteptari pentru romani pentru a munci in Anglia

24.09.2007, 19:16 10

Oficialii din cadrul Ministerului de Externe britanic cred ca masurile luate impotriva muncitorilor romani si bulgari nu trebuie eliminate si recomanda prelungirea acestora pentru inca un an. Marea Britanie este obligata sa-si deschida piata muncii pentru cele doua tari cel mai tarziu in 2012.
Numarul estimativ al imigrantilor romani si bulgari care ar intra pe piata de munca britanica, daca s-ar renunta la restrictii, ar putea fi cuprins intre 40.000 si 300.000.
Ministerul de Interne si-a argumentat decizia, afirmand ca estimarile anterioare referitoare la numarul imigrantilor veniti din Europa de Est au fost nerealiste. In 2005, in Marea Britanie au intrat 400.000 de imigranti est-europeni, fata de 180.000 cat se asteptau oficialitatile.
Restrictiile dure impotriva muncitorilor celor doua tari au fost anuntate odata cu intrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana, iar Ministerul de Interne a decis atunci ca va revizui anual aceste masuri. Decizia actuala de a le prelungi s-ar putea confrunta cu nemultumirile guvernelor celor doua tari, care denunta faptul ca sunt tratate ca membri de rangul al doilea.
Surse guvernamentale au declarat ca Ministerul de Externe, care nu este de acord cu decizia Ministerului de Interne, a intocmit un document care argumenteaza ca mentinerea restrictilor nu este in interesul Marii Britanii, iar acesta ar trebui sa relaxeze sistemul.
Documentul sustine ca numai un numar mic de romani si bulgari vor veni in tara in cazul relaxarii restrictiilor, majoritatea preferand Grecia, Italia si Spania, cu care au legaturi puternice.
Luna trecuta insa, statisticile de la Departamentul Britanic al Fortei de Munca si Pensii au aratat ca tara continua sa atraga emigranti, aratand un numar de peste 320.000 de oameni veniti, anul trecut, din Europa de Est. Totalul imigrantilor care au fost inregistrati in perioada 2006-2007 este de 713.000, respectiv dublu fata de anul 2002-2003, cand era de 349.200. Conform rapoartelor oficiale, cifra actuala este de 16 ori mai mare decat cea din 2005. Peste 8.000 de romani si bulgari au venit in Marea Britanie pentru a gasi o slujba inca din luna ianuarie a acestui an, la fel ca si 2.400 de muncitori agricoli. Textul documentului spune, de asemenea, ca mentinerea restrictiilor va determina romanii si bulgarii sa munceasca la negru, situatie care ar conduce la exploatarea si la pierderea taxelor pe venit.
Ministerul de Externe este sustinut si de expertii in impactul imigratiei.
Trevor Phillips, presedintele noii Comisii britanice pentru Egalitate de Sanse si Drepturile Omului, a cerut autoritatilor implementarea unui sistem menit sa determine o parte dintre imigranti sa aiba o contributie mai mare la bugetul public.
Sugestia sa survine pe fondul avertismentului lansat de Julie Spencer, comandantul politiei din comitatul Cambridgeshire, potrivit caruia un aflux spontan de imigranti implica pentru fortele de ordine noi provocari, printre care cresterea agresiunilor fizice si a numarului de soferi care conduc sub influenta bauturilor alcoolice.
La intrarea in UE, Romania si Bulgaria s-au infruntat cu anumite restrictii pe piata muncii din partea mai multor tari europene. Printre acestea se numara Marea Britanie, Irlanda, Germania, Austria, Danemarca, Franta, Belgia, Luxemburg si Olanda.
Germania si Austria au fost cele mai dure tari din vechiul bloc al Uniunii Europene in ceea ce priveste deschiderea pietei de munca pentru cetatenii Romaniei si Bulgariei, ca si pentru cei ai celor opt tari intrate in Uniune in anul 2004, anuntand ca va impune restrictii pentru muncitorii straini pana in 2011.
Cu toate acestea, Germania a luat in calcul luna trecuta renuntarea la restrictiile pentru muncitorii est-europeni pana in anul 2009, avand in vedere gradul mare de imbatranire al tarii si multele locuri libere de pe piata muncii pe care angajatorii nu reusesc sa le ocupe din cauza lipsei de muncitori calificati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO