Politică externă

Incendiile fac ravagii in California

29.10.2003, 00:00 14

Incendiile izbucnite in urma cu o saptamana in sudul Californiei continua sa faca ravagii, pana acum au provocat moartea a 17 persoane, au distrus locuinte si au afectat intinse suprafete de teren.
Aproximativ 7.000 de pompieri incercau ieri sa stinga flacarile ce amenintau zeci de mii de locuinte, relateaza AFP. Incendiile au afectat 200.000 de hectare, au distrus 1.100 de locuinte si s-au extins dincolo de granita Statelor Unite, provocind moartea a doua persoane in Mexic. Peste 40.000 de persoane au fost evacuate. In apropierea San Diego, oras cu o populatie de 1,2 milioane de locuitori, 13 persoane si-au pierdut viata in ultimele trei zile dar autoritatile ancheteaza si alte zeci de decese pentru a stabili daca nu cumva au legatura cu incendiile. Alte doua persoane au murit in regiunea San Bernardino, la est de Los Angeles. Este vorba de doua persoane in virsta care au decedat in urma unor crize cardiace.
Amploarea acestei catastrofe l-a determinat luni pe presedintele american, George W. Bush, sa decreteze starea de urgenta in California. Liderul de la Casa Alba a cerut autoritatilor federale sa ajute autoritatile locale, cat si miile de persoane care au ramas fara locuinta.
In California au izbucnit 11 incendii, unele fiind de origine criminala. Incendiile au fost intretinute de un vant cald, denumit de meteorologi Sfanta Ana, care bate cu 80 de kilometri pe ora. Luni, intensitatea rafalelor de vint a scazut, astfel ca pompierii au facut unele progrese, dar exista sanse mici ca flacarile sa fie stinse curand. Autoritatile afirma ca cele mai multe dintre incendii sunt tinute sub control. Pompierii din statul California s-au mobilizat impotriva incendiilor. Insa, ei recunosc ca eforturile lor sunt ingreunate de vant.  Din cauza incendiilor, traficul aerian american a fost perturbat, luni, pentru a doua zi consecutiv, a anuntat Administratia Federala americana a Aviatiei. Problemele au inceput duminica, in momentul in care autoritatile locale aeriene au fost obligate sa evacueze o statie-radar incendiata, situata in apropiere de orasul San Diego, provocand o reducere importanta a traficului aerian. "Companiile aeriene si-au redus numarul zborurilor", a declarat Steve Schultz, purtatorul de cuvint al aeroportului international din San Diego. Intirzieri de pina la cinci ore au fost inregistrate pe numeroase aeroporturi din California, in special la Los Angeles. Autoritatile aeriene au solicitat pasagerilor sa renunte, pe cit posibil, la calatoriile in regiune, din cauza fumului si focului care vor continua sa faca dificile zborurile. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO