Politică externă

Inceputul sfarsitului pentru Tony Blair?

11.11.2005, 19:45 11

"Este inceputul sfarsitului?", se intreba presa britanica de ieri, dupa prima infrangere a premierului Tony Blair in fata Camerei Comunelor. Camera a respins un proiect de lege impotriva terorismului, inaintat de Guvern, care prevedea, intre altele, prelungirea cu pana la trei luni a detentiei preventive in cazul celor banuiti de terorism.

"Teflon Tony a murit", transa ieri The Times, facand aluzie la porecla pe care si-a castigat-o premierul gratie capacitatii sale de a a face fata oricarei furtuni politice. Pana la infrangerea de miercuri seara in fata Camerei Comunelor, prima in cei opt ani de cand se afla in fruntea Guvernului.

Asadar, deputatii au respins, cu largul concurs al deputatilor laburisti (322 de voturi impotriva si 291 pentru) proiectul lui Blair, dar au adoptat un amendament al conservatorilor care prevede prelungirea detentiei, in aceleasi conditii, pana la doar 28 de zile.

Blair a depus eforturi intense pentru a obtine sprijinul deputatilor la acest vot, pe care-l considera crucial pentru asigurarea securitatii tarii.

Premierul subliniase ca, dupa atentatele de la 7 iulie, politia a fost cea care a cerut, in cazul suspectilor de terorism, prelungirea la 90 de zile a perioadei de mentinere in detentie fara inculpare, care in prezent este de 14 zile. Blair, care se afla inca la Camera Comunelor in momentul anuntarii rezultatului votului, a fost vizibil afectat.

Aceasta prima infrangere in fata Camerei Comunelor ridica noi intrebari in legatura cu autoritatea premierului in propriul partid. Blair a declarat, dupa vot, ca autoritatea sa ramane intacta. Dar presa britanica nu vede asa lucrurile. "Ziua cea mai neagra" sau "Spre iesire!" sunt doar doua titluri din presa britanica de ieri.

Cotidianul de centru stanga The Guardian califica pozitia lui Blair drept "mai fragila ca niciodata".

Pentru politologii britanici, Blair si-a fragilizat pozitia atunci cand a anuntat ca nu va ataca un al patrulea mandat in fruntea Guvernului, dupa ce si-a condus partidul in cea de-a treia victorie consecutiva, in alegerile din mai. "Rebeliunea ar putea deveni o obisnuinta", a declarat un deputat laburist, referindu-se la faptul ca Blair a fost invins de proprii oameni. Pe Blair il asteapta zile grele, caci "defectul" de miercuri ar putea fi un semnal prost. Alte proiecte importante trebuie sa treaca prin Camera Comunelor: reforma educatiei, a sanatatii sau cea privind alocatiile sociale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO