Politică externă

Inspectorii ONU au scotocit palatul lui Saddam din Bagdad

16.01.2003, 00:00 17

Inspectorii ONU au efectuat ieri o vizita chiar in palatul in care locuieste liderul irakian Saddam Hussein din centrul Bagdadului. Timp de patru ore specialistii in armament au incercat sa gaseasca dovezi privind activitatile ilegale ale irakienilor. Desi nu se stie daca Saddam s-a aflat in cladire in acel moment, Palatul Republicii este "sediul central" al regimului de la Bagdad.
Membrii comisiei de monitorizare a Natiunilor Untie au refuzat sa vorbeasca cu presa la finalul  inspectiei, iar ziaristii nu au avut acces in palatul presedintelui irakian. Un oficial irakian, Abou Mohammed Issaoui, a declarat insa ca responsabilii ONU au vizitat imobilele resedinta si sediul unei organizatii militare irakiene din apropierea palatului. Este cel de-al doilea palat prezidential vizitat de inspectori dupa revenirea in Irak. Ei au intrat si in palatul Al Sajoud, in decembrie 2002.
Presedintele american George W. Bush a lasat sa se inteleaga ieri ca inspectorii nu mai au mult timp la dispozitie, dupa ce Hans Blix a cerut inca cateva luni de inspectii. "Trece timpul in defavoarea lui Saddam. Nu mai are multa vreme la dispozitie ", a spus Bush.
Pentagonul a anuntat ieri ca un general de origine araba a fost numit adjunctul comandantului trupelor americane din zona Golfului. John Abizaid, pana in prezent director al Statului Major interarme, se va ocupa de deplasarile trupelor americane si aliate in regiunea Golfului. In anul 1991, Abizaid a condus unui batalion aeropurtat care a actionat in nordul Irakului.
Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Kofi Annan, a declarat marti ca el nu gaseste nici un motiv concret pentru lansarea unei operatiuni militare contra Irakului. El s-a declarat impotriva unei actiuni unilaterale a americanilor si britanicilor impotriva regimului de la Bagdad.
Uniunea Europeana ramane deocamdata divizata in privinta Irakului. Franta si Germania insista pentru o noua rezolutie ONU care sa aprobe folosirea fortei, iar Marea Britanie sustine ca  acest lucru nu este necesar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO