Politică externă

Intalnire secreta intre Marea Britanie, Franta si Germania

22.01.2004, 00:00 16



Financial Times a scris, in editia de ieri, ca ministrii de externe ai Marii Britanii, Frantei si Germaniei s-ar fi intalnit, in secret, luni seara, la una dintre resedintele oficiale ale sefului diplomatiei britanice. Cei trei nu au dat detalii despre discutii, insa, Financial Times citeaza un oficial al Foreign Office, care afirma ca britanicii ar dori o apropiere de cele doua state. Este citata mai ales intentia de a colabora in chestiuni cum ar fi armele de distrugere in masa ale Iranului, precum si probleme aflate in disputa in cadrul UE. Ar fi vorba de formarea unei troici care sa constituie un pol de decizie in interiorul Uniunii, mai ales in perspectiva largirii UE, cu state mai mici si mai sarace.



Relatiile dintre Marea Britanie si Germania, dar mai ales cele cu Franta s-au racit considerabil in ultima vreme, si datorita pozitiei proamericane a premierului laburist Tony Blair. Regatul Unit are pozitii diferite de cele ale Frantei nu doar in chestiunea irakiana (si de dinainte de razboi, si privind reconstructia), iar ministrul britanic de externe, Jack Straw, a vorbit, in ultima vreme, de intentia tarii sale de a se reapropia de Franta si Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels