Politică externă

Intr-un an s-a rescris o istorie zbuciumata de cateva secole: Barack Obama, primul presedinte afro-american al SUA

Intr-un an s-a rescris o istorie zbuciumata de cateva secole: Barack Obama, primul presedinte afro-american al SUA
05.11.2008, 19:54 24

"Schimbarea a ajuns in America", a declarat Obama in cadrul primului sau discurs in calitate de presedinte la Chicago in fata multimii imense de americani care au venit sa se bucure impreuna cu senatorul democrat pentru triumful sau. Cei care au venit sa-l asculte pe Obama au strigat incontinuu sloganul sau de campanie: "Da, putem".

Obama a reusit sa obtina 52% din votul popular, echivalentul a 338 de voturi electorale, fata de cele 163 ale contracandidatului sau republican, John McCain. Pentru a fi ales, un candidat are nevoie de minim 270 de voturi electorale. Proapatul presedinte va fi investit oficial in functie pe 20 ianuarie 2009, cand George W. Bush isi va incheia mandatul.
De asemenea, peste 1.000 de persoane s-au strans in fata Casei Albe pentru a sarbatori victoria lui Obama.
"Daca mai este cineva care se indoieste ca America este un loc in care totul este posibil, care se intreaba daca visul parintilor nostri fondatori este inca viu, care se mai indoieste de puterea democratiei noastre, raspunsul i-a fost dat in aceasta seara", a adaugat Obama.
Facand referire la criza financiara, subiect dominant al campaniei electorale, Obama a caracterizat-o ca fiind "cea mai grea din istoria Americii".
"Va promit ca impreuna vom rezolva toate problemele. Poate nu intr-un an, poate nu
intr-un mandat, dar le vom rezolva. Avem de rezolvat soarta a sute de veterani americani", a declarat Obama.
"Nu putem avea bogatie pe Wall Street daca oamenii obisnuiti sufera", a mai adaugat proapatul presedinte al SUA.
Obama s-a impus in state cheie precum Pennsylvania, Florida, Ohio sau Virginia, pe cand McCain a castigat in Indiana si Carolina de Sud.
Americanii s-au imbulzit sa voteze, inregistrandu-se cea mai mare prezenta la urne (66%) la nivel national din 1908. In state cu rol important pentru rezultatul alegerilor, precum Ohio, cetatenii americani au stat si cu orele la coada pentru a apuca sa voteze. Conform secretariatului de stat din Ohio, rata de participare la vot in acest stat a ajuns la nivelul-record de 80%. La vot au fost asteptati peste 130 de milioane de americani, 20 de milioane exprimandu-si deja preferintele in cadrul votului anticipat.
Analistii sustin ca principalul motiv pentru prezenta atat de mare a americanilor la vot a fost dorinta de rezolvare a situatiei economice dificile.
Republicanul John McCain si-a recunoscut infrangerea la scurt timp dupa ce a devenit clar ca a fost invins in alegerile prezidentiale. El l-a felicitat pe Obama pentru victoria sa, indemnandu-si sustinatorii sa-l sprijine pe acesta.
"Ne-am luptat, si ne-am luptat in maniera cea mai dura posibil. Si pentru ca am esuat, acest esec este al meu, nu al vostru", a declarat McCain in fata sustinatorilor sai, la Phoenix, capitala statului Arizona.
"Astazi am fost un candidat pentru cea mai mare functie a tarii pe care o iubesc atat de mult, iar in seara asta raman servitorul ei", a adaugat McCain.
In urma alegerilor de marti, in care s-a ales si o treime din Senat si membrii Camerei Reprezentantilor, Partidul Democrat si-a consilidat majoritatea in Congresul american.
La scurt timp de la anuntul victoriei lui Obama, cancelariile lumii au inceput sa-i trimita mesaje de felicitare. Alegerea sa in functia de presedinte al Statelor Unite a fost salutata in toata lumea prin mesaje care fac referire deseori la termeni ca "schimbare" si "speranta", cuvinte-cheie ale lui Obama.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat intr-o scrisoare trimisa presedintelui american ales ca "victoria stralucita" a lui Obama a dat nastere la "o speranta imensa". "Franta si Europa, care sunt unite cu Statele Unite prin legaturi istorice, prin valori si prietenie, vor aduce un nou suflu in colaborarea cu America pentru mentinerea pacii si prosperitatii in lume", a adaugat el.
Presedintele Comisiei Europene, JosŽ Manuel Barroso, a declarat de asemenea ca a venit momentul unui "angajament reinnoit intre Europa si Statele Unite ale Americii". "Avem nevoie de un nou acord ('new deal') pentru o noua lume. Sper sincer ca sub conducerea presedintelui Obama, Statele Unite isi vor uni fortele cu Europa pentru a aduce acest 'New Deal' in beneficiul societatilor noastre si al lumii intregi", a declarat intr-un comunicat Barroso.
La randul sau, cancelarul german, Angela Merkel, i-a transmis felicitari lui Barack Obama pentru victoria "istorica" pe care a obtinut-o, reiterand atasamentul fata de parteneriatul strategic cu Statele Unite.
Mesaje de felicitare au venit si din partea liderului palestinian Mahmoud Abbas care a pledat pentru "accelerarea eforturilor pentru obtinerea pacii" in Orientul Mijlociu, o problema pe care Statele Unite incearca sa o rezolve.
Obama a mai fost felicitat si de presedintele roman Traian Basescu, care i-a urat noului lider de la Casa Alba "succes in indeplinirea mandatului care i-a fost incredintat de poporul american", si de premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Presa americana a comentat victoria lui Obama si a facut un clasament cu principalele elemente ale strategiei care l-au ajutat pe acesta sa castige alegerile prezidentiale.
Astfel, potrivit CNN, victoria lui Obama la adunarea electorala din statul Iowa i-a eliminat pe toti adversarii sai democrati din alegerile primare, determinand infrangerea contracandidatei sale de temut Hillary Clinton. Astfel, la cateva saptamani de la castigarea statului Iowa, toti adversarii democrati ai lui Obama au renuntat la cursa, cu exceptia lui Hillary Clinton, candidat cu care s-a confruntat in Super Tuesday (ziua in care s-au organizat alegeri primare in mai multe state americane). Sute de mii de noi alegatori au devenit un element pentru castigarea alegerilor din statul Iowa, demarand astfel perspectiva unui plan pentru alegeri: crearea unei largi coalitii pentru a aduce, in numar record, noii votanti la urne.
Un alt element important care i-a adus victoria lui Obama a fost sprijinul lui Ted Kennedy, liderul singurei familii din Partidul Democrat mai importante decat familia Clinton. Ted Kennedy l-a comparat pe senatorul de Illinois cu fratele sau asasinat, presedintele John F. Kennedy.
Presedintele Kenyei a declarat ziua de 4 noiembrie zi de sarbatoareFactorul rasial a fost intotdeauna un factor in campania lui Obama, care a trebuit sa se apere dupa aparitia clipurilor cu pastorul sau, Jeremiah Wright, care facea remarci rasiste. Raspunsul sau, in martie, a fost catalogat drept cel mai serios discurs pe aceasta tema sustinut de un politician american.
Un alt factor important pentru campania lui Obama a fost renuntarea la fondurile publice. Barack Obama a anuntat in iunie ca va renunta la finantarea campaniei sale din fonduri publice, fiind primul candidat la presedintie care urma sa-si sustina campania electorala prin donatii, nu prin bani proveniti de la administratie. El dispunea de fonduri importante de la o retea de mici si mari donatori. Acest "mecanism" l-a ajutat sa stranga peste 600 de milioane de dolari de-a lungul campaniei.
Si colaborarea cu Hillary Clinton s-a dovedit a fi de folos. Potrivit unui sondaj CNN/Opinion Research Corp., circa 50% din sustinatorii sotiei lui Bill Clinton nu intentionau sa voteze pentru Obama. John McCain a incercat sa profite de divergentele dintre democrati, dorind sa atraga electoratul acestora. Barack Obama si Hillary Clinton au conlucrat insa in spatele cortinei pentru a da impresia de unitate, culminand cu aparitia senatorului de New York la Conventia Democrata din Denver pentru a cere nominalizarea acestuia prin aclamatie.
De asemenea, dezbaterile electorale au avut un rol extrem de important.
Potrivit unui studiu realizat de CNN, senatorul de Illinois a castigat, in viziunea publicului, toate cele trei dezbateri televizate cu contracandidatul sau, care l-au aratat asa cum este el: ganditor, precaut, stabil.
 
Schimbarea a venit in America
Barack Obama le-a vorbit sustinatorilor sai, la Chicago, despre schimbare, provocarile din timpul mandatului, chestiunea rasiala, dar si despre John McCain si electoratul republican. Iara principalele puncte ale discursului sau.
 
  • Schimbarea
"Schimbarea a venit in America." "A fost nevoie de mult timp. Dar in aceasta seara, datorita a ceea ce am reusit sa infaptuim si in timpul acestor alegeri, in acest moment istoric, schimbarea a venit in America."
"Daca cineva se mai indoieste vreodata de faptul ca America nu ar fi locul unde orice este posibil, raspunsul i-a fost dat in aceasta seara."
  • Provocarile
"Este victoria voastra", a asigurat el, elogiind "milioanele de americani voluntari" care l-au ajutat in campanie.
"Ati facut-o pentru ca ati inteles amploarea misiunii care ne asteapta. Deoarece in momentul in care celebram victoria din aceasta seara, stim ca provocarile de maine sunt cele mai importante in existenta noastra, doua razboaie, o planeta in pericol, cea mai grava criza financiara din ultimul secol."
"Drumul va fi lung. Calea va fi sinuoasa. Poate ca nu ne vom atinge scopul intr-un an sau intr-un mandat, dar nu a mai existat atata speranta ca in aceasta seara, iar poporul american va reusi."
"Multi nu vor fi de acord cu fiecare decizie pe care o voi lua in calitate de presedinte si stim ca administratia nu poate rezolva toate problemele. Dar voi fi intotdeauna sincer cu dumneavoastra in legatura cu provocarile care ne asteapta. Va voi asculta, mai ales daca vom fi in dezacord."
  • Comunitatea internationala
"Celor care ne privesc in aceasta seara dincolo de frontiere, de la cei din parlamente si palate, pana la acei care asculta in jurul radioului,
intr-un colt uitat de lume, (le spun ca, n. red.) istoriile noastre sunt unice, dar impartim acelasi destin."
"Celor care vor sa distruga lumea (va spun ca, n. red.) va vom invinge. Celor care spera la pace si securitate va vom sustine."
  • Despre rasism
"In aceasta seara ma gandesc la acea femeie care a votat in Atlanta, Ann Nixon Cooper, la varsta de 106 ani. Ea face parte din generatia nascuta imediat dupa sclavie. Intr-o perioada in care cineva ca ea nu putea vota din doua motive: pentru ca era femeie si din cauza culorii pielii."
  • Despre republicani
John McCain "a luptat dur si mult timp in cadrul campaniei, el s-a luptat si mai dur si mai mult pentru o tara pe care o iubeste. Acesta a indurat sacrificii pentru America pe care o mare parte dintre noi nici nu si le poate imagina si am profitat de serviciile aduse de acest lider curajos si altruist".
"O felicit, de asemenea, si pe guvernatoarea Palin (candidatul republican la functia de vicepresedinte, n. red.)" si "sunt nerabdator sa cooperez cu ei".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO