Politică externă

Isarescu: Europa este condamnata la o continuare a extinderii

21.06.2005, 19:06 15

Extinderea Uniunii Europene nu va mai fi oprita, in ciuda votului negativ dat de francezi si olandezi impotriva Constitutiei Europene, dar se va derula sub presiunea unor constrangeri si complicatii noi, cu implicatii asupra aderarii Romaniei, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Dupa esecul referendumului multe voci importante din Europa de Vest au cerut stoparea extinderii, iar ecoul acestor opinii a crescut in intensitate dupa blocajul bugetar de la summitul sefilor de state si de guverne, de saptamana trecuta. Ultimul care a cerut stoparea extinderii a fost vicepremierul francez Nickolas Iarkosy.

Isarescu afirma ca UE trece, intr-adevar, prin momente grele si nu sunt excluse perioade de stagnare.

"N-ar fi nici primele, nici ultimele. O analiza aprofundata a lucrurilor ne arata insa ca interesele de ordin politic, social si economic ce converg in directia continuarii extinderii, de fapt in directia intaririi UE, sunt mai puternice si mai argumentat motivate decat cele care, izvorate din unele temeri legate mai mult de trecut decat de viitor, vor baterea pasului pe loc sau chiar pasi inapoi", a spus Isarescu la seminarul "Rolul Romaniei intr-o Uniune Europeana cu 27 de tari", organizat de Academia Romana".

Isarescu spune ca, in mod individual, nici un stat nu mai este capabil sa isi promoveze interesele si sa isi manifeste forta intr-o maniera satisfacatoare pentru lumea globalizata, unde concurenta se manifesta tot mai puternic.

"Intr-o lume multipolara, cu o competitie in crestere intre marile blocuri de tari, Europa este condamnata la o continuare a adancirii integrarii, daca nu doreste sa se transforme intr-un muzeu al civilizatiilor, un loc de pelerinaj bun doar pentru delectarea, in viitor, a turistilor americani, japonezi, chinezi si, de ce nu, indieni", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul crede ca Romania trebuie sa isi afirme potentialul in fata celorlalte tari partenere pentru ca este a doua piata ca dimensiune din Europa Centrala, iar economia ei are inca mari resurse de crestere a productivitatii.

Potrivit lui Isarescu, pe plan emotional recentele dezbateri din Uniunea Europeana, cu precadere asupra temerilor legate de extindere au complicat lucrurile. Isarescu afirma ca exigentele vor fi mai mari, conditiile mai aspre si retinerile mai evidente.

Pe de alta parte, Isarescu aminteste ca Romania s-a obisnuit deja ca "visul european" sa treaca prin examene extrem de riguroase si dure.

"In conditiile in care Romania va castiga o mai mare credibilitate, va convinge autoritatile europene ca adopta masuri bune, ca dovedeste seriozitate in adoptarea lor si ca totodata actioneaza concret pentru imbunatatirea mediului de afaceri, tara noastra isi va netezi singura drumul spre Uniunea Europeana", a mai spus oficialul BNR.

Mugur Isarescu considera ca, indiferent de greutatile intampinate, aderarea la UE reprezinta o sansa pentru dezvoltarea durabila, iar procesul integrarii devine chiar catalizatorul procesului de modernizare a Romaniei.

Succesul reformelor se datoreaza, in mare parte, in opinia lui Isarescu, Strategiei de dezvoltare pe termen mediu, document elaborat in 2000, sub guvernarea condusa de el.

Guvernatorul BNR spune ca Romania mai are de sustinut "examene si mai grele", printre care reducerea coruptiei si birocratiei, sporirea productivitatii si eficientei, disciplina contractuala, politica salariala si ameliorarea costurilor unitare ale fortei de munca.



Basescu ii cearta pe politicienii vest-europeni

PreSedintele Traian Basescu a opinat, ieri, ca blocajul in care se afla Uniunea Europeana se datoreaza politicienilor europeni care s-au obisnuit sa vorbeasca prea mult electoratului lor "despre ajutorul pe care il dau tarilor din Europa de Est, nementionand niciodata avantajele pe care le-au adus propriilor lor natiuni prin extinderea UE".

Summitul de saptamana trecuta a esuat in mare parte datorita faptului ca membrii vechi ai UE nu au dorit sa finanteze extinderea cu noi membri. Basescu spune ca vechii membri beneficiaza din plin pe pe urma extinderii. In Romania, de pilda, a spus seful statului, avem camioane si autoturisme provenite din tarile UE, iar in hypermarketuri 50% din produsele aflate sunt import din UE.

Seful statului a apreciat ca "incidentele de la Bruxelles", de saptamana trecuta, nu influenteaza accesul Romaniei la 1 ianuarie 2007, cu conditia ca tara noastra sa realizeze obligatiile pe care si le-a asumat.

Romania a participat, pentru prima data, la un summit UE, in calitate de observator activ, fiind reprezentata la varf de Traian Basescu si de Calin Popescu-Tariceanu. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO