Politică externă

Italia are un nou Guvern, dar Berlusconi isi conserva pozitia

25.04.2005, 19:06 8

Silvio Berlusconi si noul sau guvern au depus jurmamantul, la sfarsitul saptamanii, in fata presedintelui Republicii, Carlo Azeglio Ciampi, conform traditiei italiene privind formarea unui nou Executiv.

Este cel de-al 60-lea guvern italian, de la fondarea republicii, in 1946.

Berlusconi demisionase miercurea trecuta, la cererea a doua partide din coalitia sa, centristii din UDC si dreapta conservatoare din Alianta Nationala. Cele doua formatiuni au cerut formarea unei noi echipe guvernamentale, cu un program politic revizuit.

Criza din guvernul italian a inceput dupa infrangerea coalitiei de centru dreapta in alegerile regionale din 3 si 4 aprilie. Coalitia de centru-dreapta nu mai detine controlul decat in 2 regiuni din cele 14 ale Italiei.

Presedintele republicii l-a insarcinat tot pe Silvio Berlusconi sa formeze noul guvern, dupa ce a constatat ca el are inca sustinere in randul partidelor din coalitia de centru-dreapta si poate forma o majoritate parlamentara.

Seful statului, ale carui prerogative sunt mai degraba formale, avea posibilitatea, totusi, sa dea semnalul pentru organizarea de alegeri anticipate.

Chiar daca nu a avut emotii in aceasta privinta, Berlusconi a pierdut totusi privilegiul de a fi primul sef de guvern de dupa al doilea razboi care isi conduce echipa pana la sfarsitul mandatului.

Cel de-al doilea cabinet Berlusconi are doi vicepresedinti ai Consiliului de Ministri - Gianfranco Fini si Giulio Tremonti. Camera Deputatilor si Senatul urmeaza sa voteze, in aceasta saptamana, noul Guvern.

Ceremonia de "depunere a juramantului" - care consta in semnarea de catre membrii Executivului a unui document care consfinteste formarea noului guvern - s-a desfasurat in sala de festivitati de la Qurinal, palatul prezidential italian.

Berlusconi a confirmat aproape intreaga echipa guvernamentala, cu cateva modificari minore. Principala schimbare consta in revenirea in Guvern a lui Giulio Tremonti, devenit vicepresedinte al Consiliului fara portofoliu.

Tremonti, membru al Forza Italia (partidul lui Berlusconi), a fost ministru al economiei in guvernul precedent, fiind demis insa in iulie 2004, ca urmare a presiunilor liderului Aliantei Nationale, Gianfraco Fini. Rocco Buttiglione, membru al UDC si fost detinator al portofoliului Afacerilor Europene, va fi, in noul Guvern, ministru al culturii, inlocuindu-l pe Giuliano Urbani (Forza Italia).

Francesco Storace (Alianta Nationala), invins in recentele alegeri pentru presedintia regiunii Latium, va prelua portofoliul Sanatatii. Cla-udio Scajola (Forza Italia), fost ministru de interne intre 2001 si iulie 2002, devine ministru al industriei, in locul lui Antonio Marzano (Forza Italia), in timp ce Maurizio Gasparri (Alianta Nationala), autor al legii privind audiovizualul, paraseste Guvernul, fiind inlocuit de Mario Landolfi (Alianta Nationala).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO