Politică externă

Jiri Parubek, noul premier al Cehiei

26.04.2005, 19:10 5

Jiri Parubek fost numit aseara de presedintele Vaclav Klaus premier al Cehiei.

Premierul social-democrat, Stanislav Gross, discreditat de un scandal creat in jurul averii sale personale, si-a inaintat ieri demisia presedintelui Vaclav Klaus, demisie acceptata de seful statului.

Plecarea lui Gross ar trebui sa puna capat unei crize guvernamentale care dureaza de trei luni. Crestin-democratii (KDUS-CSL), unul dintre cele trei partide din coalitia de centru-stanga, la putere din iulie 2002, au cerut demisia sa de mai multe saptamani.

Stanislav Gross, 35 de ani, care este presedinte al partidului social-democrat (CSSD) nu a putut sa explice intr-un mod credibil de unde a avut banii cu care si-a cumparat, in 1999, un apartament de lux in centrul capitalei Praga.

Presedintele Klaus l-a desemnat aseara pe Jiri Parubek, 52 de ani, vicepresedinte al CSSD, drept premier. Jiri Parubek este putin cunoscut marelui public. Membru al Cabinetului din august 2004, el a fost, pana in prezent, insarcinat cu dezvoltarea regionala. El a anuntat ca nu va face prea multe schimbari in echipa pe care a condus-o Gross. Principalii ministri (afaceri externe, finante, economie, aparare, interne) ar trebui sa ramana pe loc. Noul guvern ar urma sa coopteze doar patru nume noi pentru cele 18 portofolii guvernamentale.

Noul prim-ministru va trebui sa obtina increderea Camerei Deputatilor. Or, coalita compusa din CSSD, crestin democrati (KDU-CSL) si o formatiune liberala (US-DEU) are cea mai mica majoritate posibila, 101 locuri din 200.

In caz de esec, presedintele a anuntat ca va organiza alegeri anticipate care sunt destul de greu de pus in practica, din cauza limitelor constitutionale. Alegerile la termen ar urma sa fie organizate in 2006.

Alegerile anticipate ar da apa la moara dreptei eurosceptice, ODS, care a castigat detasat alegerile regionale si europene de anul trecut. Sondajele crediteaza acest partid cu 35% din optiunile de vot. CSSD, care castigase alegerile din 2002, este in cadere libera, avand doar zece procente in intentiile de vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO