Politică externă

Juncker: UE va pierde dreptul de a numi directorul la FMI

30.08.2007, 18:16 15

El a dat de inteles ca tarile in curs de dezvoltare vor fi cele care vor alege un director al FMI data viitoare, daca il vor vota pe actualul candidat al Uniunii Europene.
"Urmatorul director sigur nu va fi european", a adaugat Juncker intr-un interviu pentru FT Germania. Premierul Luxemburgului a argumentat ca ministrii de finante ai UE trebuie sa fie constienti de faptul ca Domninique Strauss-Kahn, fostul ministru de finante francez si candidatul Uniunii, va fi probabil ultimul european care o sa detina functia de director al Fondului Monetar International.
Argumentele lui Junker au aparut ca o reactie la dezbaterea aprinsa dintre Vest si tarile in curs de dezvoltare despre cine ar trebui sa conduca organizatia internationala. Juncker s-a referit la tarile care sunt pe cale sa intre in clubul celor mai mari puteri economice ale lumii, precum China, Brazilia, India ori Mexic. Aceste tari au criticat Uniunea Europeana cand l-a ales pe Strauss-Kahn, spunand ca impactul economic pe care ele l-ar putea produce a fost ignorat.
Pana acum a functionat o intelegere nescrisa ca Banca Mondiala sa fie condusa de un american, iar Fondul Monetar International de un european.
Intelegerea a revenit in atentia presei luna trecuta, cand Uniunea Europeana si-a ales candidatul si, din nou, saptamana trecuta, cand Rusia pe neasteptate l-a nominalizat pe Josef Tosovski, directorul Bancii Centrale a Cehiei.
Moscova sustine ca Tosovski este un reformator al economiei Cehiei, iar Uniunea Europeana il lauda pe Strauss-Kahn ca fiind un bun reformator, a carui experienta va imbunatati eficienta fondului monetar.
"Cand Strauss va parasi intr-o zi Fondul Monetar International, FMI-ul va putea satisface asteptarile si interesele tarilor in curs de dezvoltare. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeana l-a ales", a spus premierul luxemburghez in interviu.
Juncker a criticat atitudinea Marii Britanii din cadrul acestei dezbateri, spunand ca ei au criticat procesul de selectie. Britanicii sustin ca vor fi foarte obiectivi cand se va alege noul lider al FMI, deoarece cel mai bun candidat va primi slujba indiferent de nationalitate. "Acuzatiile anglo-saxonilor care spun ca, alegandu-l pe Strauss-Kahn, incercam sa cimentuim regula prin care europenii asigura sefia FMI, sunt fara rost", a spus Juncker. Batalia pentru FMI a inceput odata cu anuntul actualului director, Rodrigo Rato, ca va parasi postul in luna octombrie. Primii candidati au fost polonezul Leszek Balcerowicz, fostul guvernator al Bancii Centrale, si Dominique Strauss-Kahn, fost ministru de finante.
Dupa ce Polonia si-a schimbat candidatul, si anume pe Marek Belka, actual secretar executiv la Comisia Economica pentru Europa a Natiunilor Unite, Uniunea Europeana l-a ales candidat pentru FMI pe Strauss-Kahn.
Aceasta alegere se datoreaza si prezentei presedintelui Nicolas Sarkozy la intalnirea ministrilor de finante ai UE de luna trecuta, unde, printre altele, i-a rugat sa sustina candidatul francez.
In ciuda sustinerii puternice a Rusiei, Tosovski are sanse mici in fata lui Strauss-Kahn, care va fi sustinut de Uniunea Europeana si de Statele Unite ale Americii, fapt care il va ajuta sa obtina mai mult de 50% din voturi pentru a deveni noul director al FMI.
Fondul Monetar International, format din 185 de tari, cu sediul la Washington, ofera imprumuturi si sfaturi economice tarilor sale membre. A fost criticat de-a lungul timpului pentru ca a adancit crizele economice ale anumitor tari prin reformele sale. Criticile au inceput inca din perioada Razboiului Rece si afirmau ca FMI sustine dictaturile militare capitaliste precum cea americana. Printre critici se mai numara si apatia Fondului fata de viziunile asupra democratiei, drepturilor umane si miscarilor muncitoresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO