Politică externă

La 41 de ani, Miliband ajunge ministru de externe al britanicilor

29.06.2007, 18:27 13

Ministru de finante a fost numit Alistar Darling (53 de ani), iar portofoliul internelor a fost atribuit pentru prima data unei femei - Jacqui Smith (44 de ani).
Noul premier britanic si-a anuntat ieri cabinetul in care apar multe nume noi. Brown numeste acest cabinet unul "al schimbarii", anuntand prin asta ruptura de politica predecesorului sau, Tony Blair, care a fost numit miercuri seara emisar special al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (UE, SUA, ONU, Rusia) - desi, se stie, functia de emisar este detinuta de Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Javier Solana.
Noul cabinet britanic cuprinde si cateva surprize, una dintre acestea fiind numirea unui ministru de externe foarte tanar la carma diplomatiei, stiut fiind ca britanicii pretind multa experienta cand vine vorba despre un astfel de post. El este cel mai tanar ministru de externe britanic dupa David Owen, care a detinut aceasta functie in urma cu 30 de ani. Fost ministru al mediului, Miliband a fost in trecut consilier pe probleme politice al fostului premier Tony Blair.
Alistair Darling (prieten cu noul premier) a devenit ministru de finante, pozitie ocupata pana miercuri de insusi Brown. "Alistair Darling este o alegere foarte buna, avand o experienta vasta in chestiuni de trezorerie", afirma Howard Archer, analist la Global Insight.
O alta surpriza este numirea, in premiera, a unei femei la Interne. Pana miercuri, ea a fost secretar de stat la Educatie.
In acelasi timp, fostul ministru de externe Jack Straw a fost numit ministru al justitiei, in timp ce Ed Balls, fostul consilier al lui Brown, a preluat portofoliul Educatiei. Douglas Alexander a devenit secretar de stat pentru Dezvoltarea Internationala, in locul lui Hilary Benn.
Cabinetul are 28 de membri (ministri si secretari), dar functiile atribuite potrivit celor de mai sus sunt cele mai importante.
In timp ce Brown isi pregatea Cabinetul controversele in jurul lui Tony Blair au continuat. El a fost numit de ONU miercuri seara in functia de emisar special al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu. Numirea a generat o serie de nemultumiri si controverse, referitoare la sarcinile pe care le va avea de indeplinit precum si la modul in care a fost ales, potrivit presei britanice. Rusia a cerut modificari de ultim moment ale termenilor de referinta, pentru a clarifica statutul precis al lui Blair. Mai mult, aceasta numire l-a infuriat pe Gordon Brown, deoarece a fost pus in fata unui fapt implinit, ceea ce face dificila formularea propriei sale politici pentru Orientul Mijlociu, dupa cum a relatat ieri The Guardian.
Potrivit unor surse de la Bruxelles, Javier Solana, Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa, care are o experienta indelungata in regiune, este de asemenea nemultumit. In plus, exista informatii conform carora Ministerul britanic de Externe, ai carui oficiali nu au stiut nimic pana joia trecuta, ar fi intr-o stare de "indispozitie institutionala", adauga publicatia citata.
Inca inaintea anuntului privind numirea lui Blair, Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe al Germaniei, tara care detine presedintia UE, a criticat modul in care a fost numit acesta si a apreciat ca fostul premier britanic va avea o influenta redusa. El a precizat ca numirea lui Blair a fost propusa si discutata "in afara contextului Cvartetului", a precizat, la randul sau, Financial Times.
Oficialii germani au afirmat ca amanarea solicitata de Rusia, pentru a decide daca sustine aceasta nominalizare, a avut legatura cu lipsa de consultare. Steinmeier a mai declarat ca numirea lui Blair nu va afecta rolul lui Solana, care s-a concentrat mult timp pe conflictul arabo-israelian. "Solana este membru al Cvartetului, in timp ce Blair va lucra pentru Cvartet. Diferenta este clara", a precizat el, conform Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO