Politică externă

La Uniunea Europeana, dezghet de primavara

26.03.2004, 00:00 14



Summitul Consiliul European a inceput aseara la Bruxelles intr-o nota optimista. Organizat la doua saptamani de la atacurile teroriste de la Madrid, summitul ar putea fi semnalul dezghetului de primavara, dupa luni de zile in care Europa a fost divizata de neintelegerile privind Constitutia Europei. Neasteptata revenire la putere a socialistilor in Spania, a permis deblocarea discutiilor, desi nimei nu credea ca acest lucru se va intampla intr-un timp atat de scurt. Primul ministru irlandez, a carui tara detine presedintia rotativa a UE, a spus ieri ca un compromis va fi gasit pana in iunie. Cu cateva ore inainte de summit, Bertie Ahern a declarat ca le va care liderilor europeni sa confirme vointa lor politica de a ajunge la un acord privind Tratatului constitutional, pana la viitorul summit din 17 iunie. Auspiciile sunt bune. Spania si Polonia care au blocat discutiile in decembrie trecut - intrucat Tratatului constitutional le diminueaza puterea de blocaj in Consiliul European - s-au declarat pregatite pentru un compromis. Viitorul prim ministru al Spaniei, socialistul Jose Luis Rdodriguez Zapatere a declarat, imediat dupa ce l-a invins in alegeri pe Jose Maria Aznar ca dorinta sa este ca discutiile pentru adoptarea Constitutiei sa fie accelerare. Descoperit, premierul polonez Leszek Miller, principalul aliat al lui Aznar, in ofensiva impotriva prevederilor constitutionale a facut si el un pas inapoi: "Vom gasi un compromis asupra principiului dublei majoritati"., a spus el. Principiul dublei majoritati a fost marul discordiei. Franta si Germania au sustinut ca o decizie in Consiliu sa se ia cu dubla majoritate - 50% din numarul de membri ai UE, repezentand 60% din populatia Uniunii. Polonia si Spania s-au opus pretinzand sa-si pastreze puterea de blocaj obtinuta prin tratatul de la Nisa (1999) - si care era aproape egala cu cea a Germaniei, in ciuda faptului ca populatia lor este mult mai mica. Presedintia irlandeza a UE spune ca, dupa discutiile cu partenerii din Uniune se pare ca principiul dublei majoritati este un bun castigat, urmand sa se negocieze procentul care il va defini. Irlanda are deja un plan de compromis care priveste revizuirea in sus a pragului: adica 55% din numarul de membri si 65% din numarul populatiei. Aceste corectii, crede presedintia irlandeza, esta in masura sa impace pe toata lumea: pe tarile mici cand va veni vorba de criteriul numarului de membri si pe cei mari cand va conta procentul polulatiei.



Daca discutiie pe aceasta tema vor mai dura, summitul a adoptat si documente concrete. Unda de soc care a lovit Europa i-a determinat pe liderii europeni sa adopte un nou plan antiterorist al Europei, elaborat de ministirii de interne, care va fi insotit de de un angajament politic care anticipeaza "clauza de solidaritate" inscrisa in Tratatul constitutional. Aceasta clauza prevede mobilizarea tuturor mijloacelor, inclusiv militare, pentru a apara un stat membru victima a unui atac terorist. Noutatea planului consta in faptul ca va fi nominalizata o persoana care va acoordona aceaste actiuni. Pentru restul, accentul va fi pus pe integrarea de date biometrice (amprente digitale, scanatea irisului) pe vize si pasapoarte, sau cresterea securitatii in porturi, la nivelul celei din aeroporturi.



Cu o zi inainte de semnarea acestui document caile ferate franceze au anuntat ca au descoperit un dispozitiv exploziv ingropat pe linia Paris Basel.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO