Politică externă

Liberalii au prima sansa in alegerile din Danemarcav

14.11.2007, 21:34 11

Sondajele de opinie anticipau un rezultat strans al scrutinului, oferind totusi un mic avantaj guvernarii liberal-conservatoare al premierului Anders Fough Rasmussen, fata de opozitia de centru-stanga.
Astfel, potrivit unui sondaj dat publicitatii cu o seara inainte de alegeri, blocul de centru-dreapta ar fi putut obtine 85 de mandate in Parlament, in timp ce partidele de centru-stanga, conduse de social-democrati, ar fi urmat sa obtina 83 de mandate.
"Aceste alegeri sunt foarte stranse. Va puteti numara gainile inainte de a le pune la clocit", a declarat premierul Anders Fough Rasmussen intr-o dezbatere finala.
Sectiile de vot au fost deschise la ora locala 09.00 (10.00, ora Romaniei) si urmau sa fie inchise la ora 20.00 (21.00, ora Romaniei), pentru ca rezultatele sa fie eliberate inainte de miezul noptii. Aproape patru milioane de electori au fost chemati la vot pentru a alege 175 de deputati dintre 808 de candidati, dintre care 260 au fost femei (32,3%), din noua partide. Cei din teritoriile daneze de peste mare (Groenlanda si Insulele Feroe) au ales cate doi reprezentanti. Principalele partide care s-au luptat pentru cele 179 de locuri ale Parlamentului unicameral danez, Folketing, au fost Partidul Liberal-Conservator al premierului Anders Fough Rasmussen, impreuna cu Partidul Popular Danez, actualul partener de coalitie.
Cele mai importante partide din opozitie care au intrat in cursa pentru a obtine mandate in Parlament au fost Partidul Social-Democrat si Lista Unitatilor. Liderul social-democrat, Helle Thorning-Schmidt a cerut electorilor sai sa "voteze cu inima si sa aleaga intre a avea portofelele mai pline sau spitale, scoli si azile care functioneaza bine".
Noua Alianta, un partid nou de dreapta, condus de deputatul radical, Naser Khader, de origine siriano-palestiniana, a fost important pentru Rasmussen in cadrul cursei de ieri, deoarece va putea juca un rol important in formarea noului guvern.
Sondajele aratau ca partidul lui Khader ar putea obtine sapte mandate. In conditiile in care Rasmussen era asteptat sa obtina 83 de mandate, Noua Alianta l-ar putea ajuta pe actualul premier sa obtina majoritatea parlamentara de 90 de mandate.
Desi Naser Khader a declarat in timpul campaniei electorale ca este dispus sa incheie o coalitie cu premierul danez, analistii politici sustin ca sigur vor exista negocieri in privinta acestui lucru.
Anders Fogh Rasmussen este "candidatul nostru ca prim-ministru", dar cu "anumite conditii", a afirmat Khader la inceputul saptamanii, insistand asupra revendicarilor partidului sau referitoare la azilul politic, scaderea impozitelor si sporirea ajutorului oferit lumii a treia la un procent din PIB, fata de 0,8%, cat este in prezent.
Premierul Rasmussen a convocat alegerile legislative cu un an jumatate inainte de termen, declarand ca are nevoie de un nou mandat pentru a putea reforma sectorul public.
"Reformele noi ar trebui discutate intr-un Parlament cu cea mai mare majoritate si intr-un cadru economic responsabil. Ii rugam pe electori sa isi reinnoiasca votul", a declarat premierul Rasmussen luna trecuta, cand a anuntat alegerile legislative anticipate. In campania electorala, premierul danez a promis ca va reduce taxele, ca o incercare de a umbri promisiunile social-democratilor.
In decursul acestui an, Rasmussen a retras o parte a trupelor daneze din Irak si a schimbat politicile care priveau refugiatii si copii acestora. Premierul
s-a alaturat liderilor politici care sustin noul Tratat European, care are menirea de a inlocui proiectul de constitutie europeana respins prin referendum in 2005 de Franta si Olanda.
Liderul Partidului Liberal-Conservator se opune totusi organizarii unui referendum pentru ratificarea acestuia.
In ciuda unei eventuale schimbari a Guvernului in urma alegerilor parlamentare (adica preluarea puterii de catre social-democrati) analistii considera ca nu vor avea loc modificari majore in politica interna sau cea externa a Danemarcei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO