Politică externă

Liderii religiosi si-au asigurat controlul total in Iran

23.02.2004, 00:00 11



Conservatorii (ultraortodocsi) au castigat alegerile din Iran, in scrutinul legislativ desfasurate la sfarsitul saptamanii trecute. Dupa numaratoarea partiala, ei au castigat mai bine de jumatate din cele 290 de locuri in viitorul legislativ (Majlis). Reformatorii, apropiati presedintelui Khatami, care detin in actualul parlament doua treimi din locuri au castigat intre 25 si 30 de locuri. Revenirea la putere a conservatorilor inseamna sfarsitul reformelor pentru democratizarea tarii incepute de Katami, dar niciodata duse la bun sfarsit. Consiliul Gardienilor Revolutiei, stalpul de temelie a ultraconservatorilor a declarat, potrivit Associated Press ca noul Parlament "trebuie sa apere religia sacra a Islamului, sa rezolve problemele populatiei sa incurajeze spiritualitatea si moralitatea in viata publica, sa combata orice forma de coruptie si nedreptate si sa incurajeze progresul." Gardienii Revolutiei sunt o grupare paramilitara subordonata doar liderilor religiosi si care scapa controlului autoritatilor statale. Este una dintre cele mai sangeroase grupari care apara religia intr-un stat in care Constitutia spune ca singura ratiune de a exista este respectarea religiei musulmane.



Sefii religiosi au indemnat populatia sa mearga la urne afirmand ca fiecare vot este "un glont tras in inima lui Bush." O slaba participare la vot ar fi pus sub semnul intrebarii legitimitatea noului regim. Participarea la vot a atins, potrivit unor estimari preliminare, 45% - 50% din populatia cu drept de vot. "Alegerile perfect libere, sfinte si drepte a dejucat complotul celor care voiau sa acrediteze ideea ca intre regimul islamic si populatia s-a castact o prapastie.", a declatat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, intr-un mesaj televizat. "Poporul iranian a castigat in aceste alegeri, americanii, sionistii si dusmanii au pierdut.", a adaugat el.



Reformatorii au indemnat la boicotarea scrutinului, dupa ce Consiliul Gardienilor Revolutiei a infirmat cateva mii de candidaturi din partea partidelor apropiate presedintelui Khatami. Condusi direct de ayatollahul Khamenei, Consiliul Gardienilor a descalificat 2.400 de candidati conservatori, din totalul de 4.500 de candidati. Lor le-a fost reprosata conduita religioasa si le-a fost pusa la indoiala moralitatea. Reformatorii au facut din neparticiparea la vot miza lor principala a alegerilor. In capitala Teheran, bastion al reformatorilor, doar 27% din populatie s-a prezentat la urne, lucru care asigura victoria cel putin morala a acestora. Singurul partid reformator care a participat la alegeri este Frontul Participarii Iranului Islamic.



Victoria conservatorilor va pune capat infruntarilor ideologice care paralizase Parlamentul dupa victoria reformatorilor in alegerile din 2000. Reformatorii castigasera atunci doua treimi din locurile parlamentare. Parlamentul iranian nu are prea mari puteri. Masurile cruciale trebuie aprobare de molahii numiti din radurile clerului. Parlamentarii aproba insa bugetul, iar un legislativ controlat de ultraconservatori ar putea aproba sume substantial mai mari pentru institutiile religioase si conservatoare sporind astfel influenta religiei in viata publica.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO