Politică externă

Madridul spune ca a identificat atentatorii

17.03.2004, 00:00 10



Politia spaniola crede ca i-a prins pe cei care sunt la originea atentatului de joia trecuta, in care au pierit 200 de persoane, dintre care 11 romani. Informatia a fost publicata de cotidianul El Pais, care sustine ca are informatii din interiorul Politei madrilene, potrivit carora ar fi vorba de cinci persoane, dintre care trei sunt de origine marocana. Separat, a fost anuntata, potrivit AFP, arestarea unui algerian care ar fi amenintat cu uciderea multor madrileni, acesta fiind pus la dispozitia justitiei deja pentru presupusa implicare in atentatele de la 11 martie. Arestarea a fost facuta de fortele de politie basce, autonome, din San Sebastian, cel mai mare oras din Tara Bascilor.



Marocanii arestati fac parte dintr-un grup de suspecti arestati zilele trecute - unul dintre ei, Jamal Zougam, ar fi fost recunoscut de catre unii dintre supravietuitorii masacrului din garile din Madrid si din jurul orasului.



Zougam, 30 de ani, este considerat ca facand parte si din celula terorista care a organizat atentatul de anul trecut din Casablanca, in care au murit 45 de oameni, dintre care multi spanioli. In Maroc, autoritatile s-au oferit imediat sa colaboreze cu investigatorii spanioli si a fost organizat, ieri, si un mars de solidarizare cu victimele masacrului din Madrid.



Autoritatile spaniole cred ca ar putea fi vorba si de alte nationalitati care sa fi facut parte din gruparea care a organizat atentatul. Acelasi ziar spaniol sustine ca atentatele l-ar fi avut ca principal autor pe iordanianul Abu Mussab al-Zarqawi. Acesta se afla in capul listei de suspecti cautati de SUA pentru unele dintre atentatele care s-au produs in ultimul timp in Irak. Zarkawi se pare ca are legaturi stranse cu al-Qaida. Recent, a fost dublata la 10 milioane de dolari recompensa pentru oriceinformatie care va duce la capturarea sa.



In Spania, informatiile despre autorii atacului cu bombe din cele patru trenuri aproape ca nu mai pomenesc nimic despre ETA. Se vorbeste, insa, tot mai mult despre manipulare. Ieri, ziaristii de la agentia nationala de stiri, Efe, au cerut demiterea redactorului-sef al agentiei, pe care l-au acuzat de cenzura. Ar fi vorba despre informatii care le-ar fi parvenit ziaristilor de la Efe inca din prima zi a atentatelor, dar care nu ar fi fost facute publice, din cauza opririi lor de catre redactorul-sef, care ar fi insistat pe varianta ETA.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels