Politică externă

Maghiarii din tarile vecine Ungariei ar putea primi dubla cetatenie

15.09.2004, 00:00 19

Parlamentul de la Budapesta a votat in unanimitate in favoarea organizarii unui referendum pentru acordarea dublei cetatenii etnicilor maghiari din tarile invecinate, care nu fac parte din Uniunea Europeana. Parlamentul a dezbatut aceasta problema dupa ce Uniunea Mondiala a Maghiarilor a reusit sa stranga 320.000 de semnaturi in favoarea dublei cetatenii. Parlamentul maghiar este obligat sa dezbata un proiect, daca in favoarea lui sunt stranse cel putin 200.000 de semnaturi.
Decizia Parlamentului maghiari si un eventual vot favorabil al populatiei pune in incurcatura Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) care are serioase rezerve fata de acest proiect. Presedintele Consiliului Reprezentantilor Nationali ai UDMR, Frunda Ghyorghy a declarat ieri ca se opune acestui proiect care ar putea conduce la un exod al maghiarilor din Romania catre Ungaria - avand drept consecinta slabirea comunitatii.  Exista, pe de alta parte, o contradictie intre problema autonomiei, ceruta de maghiarii din Romania, si dubla cetatenie - autonomia nemaiavand justificare in cazul adoptarii legii dublei cetatenii.
Potrivit unul sondaj de opinie, realizat in vara,  90% dintre maghiarii din Romania sunt de acord cu dubla cetatenie, 60%, dintre ei ar face cereri in acest sens, daca legea ar intra in vigoare, si 14% dinre cei care are cere dubla cetatenie ar pleca definitiv in Ungaria. In prezent, pentru a obtine cetatenie maghiara e nevoie ca un rezident sa fi locuit 13 ani in Ungaria, in vreme ce pentru etnicii maghiari e nevoie de 4 ani.
Nu se stie care va fi rezultatul referendumului care va fi organizat la 90 de zile dupa publicarea deciziei Parlamentului. Un influx de maghiari din afara granitelor ar putea perturba, intre altele, piata muncii, dar ar putea aduce poveri suplimentare si bugetului statului- pentru ca ei vor beneficia de toate drepturile acordate cetatenilor maghiari. Este unul dintre motivele pentru care fostul guvern al lui Victor Orban a privit cu retinere aceasta idee, care este mai veche. Acum FIDESZ, partidul lui Orban (in opozitie) o sustine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO