Politică externă

Medvedev se plange nemtilor de neintelegerile dintre Rusia si Occident

06.06.2008, 20:56 12

Presedintele rus Dmitri Medvedev s-a declarat ingrijorat, ieri, la Berlin in timpul unei intalniri cu cancelarul german Angela Merkel de lipsa de "intelegere reciproca" intre Rusia si Occident pe tema problemelor de securitate.
"Tendintele de diminuare a spatiului de intelegere reciproca in politica euro-atlantica, mai ales in probleme de securitate mondiala si europeana, inclusiv privind planul de desfasurare a scutului antiracheta american in Europa, Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa (CFE), extinderea NATO, ne ingrijoreaza", a declarat Medvedev.
Pe de alta parte, Medvedev a res-pins o interventie a diplomatiei germane in favoarea fostului presedinte al grupului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, incarcerat pentru frauda fiscala.
Ministrul german de externe s-a intalnit la mijlocul lunii mai cu avocatul fostului magnat rus pentru a incerca transferul acestuia din inchisoarea din Siberia, unde ispaseste o pedeapsa de opt ani, la Moscova. Noul presedinte rus Dmitri Medvedev a efectuat ieri o vizita in Germania, in care s-a intalnit cu cancelarul german Angela Merkel, prima sa deplasare oficiala in vestul Europei, care a fost urmarita indeaproape de cancelariile occidentale pentru detectarea unor semne privind viitoarele relatii ale Moscovei cu statele invecinate din Europa.
Berlinul este deja partenerul comercial numarul unu al Moscovei, ale carui relatii dezvolta afaceri de 34 de miliarde de euro. Pe de alta parte produsele energetice reprezinta 70% din importurile germane din Rusia, potrivit celor mai recente statistici. Importurile de petrol si gaze naturale ruse au costat Germania, in 2007, circa 20 de miliarde de euro.
Cele doua tari participa de asemenea la proiectul North Stream, gazoductul care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltica. Un alt element care dovedeste relatiile economice stranse dintre cele doua tari este faptul ca aproximativ 4.500 de companii germane investesc in Rusia.
"Rusia este pregatita sa coopereze cu Germania nu numai in extractia si transportul petrolului si gazelor naturale, dar si in domeniul energiei electrice si nucleare", a declarat Serghei Prihodko, consilierul pe probleme de afaceri externe al presedintelui rus.
Dmitri Medvedev a abordat in cadrul intalnirii de ieri cu Angela Merkel subiecte precum economia si energia, dar si teme declicate ca independenta Kosovo, sistemul american anti-racheta care se doreste a se construi in Europa, dar si investitiile rusesti in Europa de Vest.
Cancelarul german Angela Merkel a adoptat o atitudine mai dura fata de Rusia decat predecesorul sau Gerhard Schr?der, care a criticat regimul lui Vladimir Putin, in special referitor la respectarea drepturilor omului. Cu toate acestea, Merkel a fost primul lider care l-a vizitat pe Medvedev la Moscova la o zi de cand a fost investit in functia de presedinte.
Predecesorul lui Medvedev, Vladimir Putin - care detine in prezent functia de premier - a avut opinii divergente cu statele occidentale pe teme precum independenta Kosovo si planul Statelor Unite de a amplasa un scut antiracheta in Europa. De asemenea, Medvedev a avut de trecut primul test, si anume primul sau discurs de politica externa si, pe de alta parte, de a demonstra daca urmeaza sau nu linia politica a lui Putin.
Medvedev, care este in continuare presedintele gigantului grup Gazprom, urma sa se intalneasca si cu presedintele german Horst Koehler si cu ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier. Presedintele rus avea de asemenea programat un discurs in fata unui grup de importanti oameni de afaceri, al carui scop era atragerea cat mai multor investitii germane in Rusia, primul lucru trecut pe agenda vizitei de ieri, a comentat Deutsche Welle in pagina electronica.
Vizita din Germania urmeaza celor din China si Kazahstan de luna trecuta. Cei mai multi analisti considera ca faptul ca Medvedev a mers mai intai spre est si nu spre vest arata care sunt prioritatile Rusiei la momentul actual. Comentatorii politici au completat ca vizita liderului rus in Germania vrea sa demonstreze ca Rusia e inca interesata si de Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24