Politică externă

Merkel, 99% cancelar al Germaniei, Schroeder pleaca in turneu de adio

07.10.2005, 20:18 14

Partidele conservatoare (CDU/ CSU) si social-democratii (SPD) si-au finalizat ieri propunerile in privinta unei mari coalitii, inainte de summit-ul care s-a desfasurat aseara la Berlin si in cadrul caruia era de asteptat ca Angela Merkel sa fie propusa pentru fotoliul de cancelar al Germaniei.

Lideri ai CDU/CSU si SPD au afirmat ca este posibil ca numele viitorului ocupant al fotoliului de cancelar sa fie facut public aseara (dupa inchiderea editiei) sau astazi. Potrivit unor surse apropiate CSU si SPD, citate de AFP, chestiunea ar putea fi definitiv clarificata doar la finele saptamanii, dupa vizita pe care Schroeder o face la Saint-Petersburg unde astazi si maine va avea discutii cu presedintele rus Vladimir Putin.

Cancelarul a anuntat ca va face o serie de vizite in strainatate care au mai degraba aerul unui turneu de adio. De altfel, Schroeder a lasat sa se inteleaga, inca de luni, ca este pregatit sa renunte sa conduca un guvern de mare coalitie.

Problema viitorului cancelar este omniprezenta in dezbaterea publica dupa alegerile din 18 septembrie al caror rezultat nu a permis marilor partide sa obtina majoritatea absoluta impreuna cu aliatii lor - de o parte CDU/CSU si liberalii din FDP, de cealalta PSD si Verzii.

Miercuri seara, la cea de-a treia intalnire dintre social-democrati si crestin-democrati, ar fi reiesit clar ca Angela Merkel va conduce noul guvern federal, afirmatie facuta de seful guvernului regional din Sarre, Peter Muller (CDU).

"SPD-ul domnului Schroeder va recunoaste ca Angela Merkel va deveni prima femeie cancelar", a declarat, la randul sau, Wolfgang Bosbach, deputat in Bundestag din partea CDU.

Cele doua formatiuni s-au intalnit, separat, ieri dimineata, urmand ca aseara sa se reuneasca intr-un format larg. Urma sa participe la discutii cei doi principali lideri conservatori germani, Angela Merkel si Edmund Stoiber, presedintele SPD, Franz Muntefering, si Gerhard Schroeder, cancelarul in exercitiu.

Miercuri seara, in timpul celei de-a treia si ultime runde de discutii preliminare, cele doua tabere au abordat aspecte ale politicii generale, precum lupta impotriva somajului si reforma federalismului, insa au amanat dezbaterile referitoare la titularul postului de cancelar. Aseara urma sa fie stabilita si componenta probabila a viitorului guvern, care va fi definitivata saptamana viitoare.

Negocierile cele mai dificile se refera la programul de guvernare, repartizarea ministerelor putand incepe inca de saptamana viitoare, a precizat, miercuri, Edmund Stoiber, liderul CSU.

CDU/CSU va avea in viitoarea componenta a Bundestagului 226 de locuri fata de cele 222 ale SPD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO