Politică externă

Merkel, spre al doilea mandat, coalitia de guvernare, nesigura

27.09.2009, 18:10 21

Peste 62 de milioane de germani au fost asteptati ieri la votpentru a-si alege noul Bundestag, camera inferioara aParlamentului, intr-o atmosfera de securitate maxima instalata dupaamenintarile din ultimele zile ale Al-Qaeda.

Actualul cancelar Angela Merkel urma, potrivit calculelor, safie desemnata castigator, insa era neclar aseara daca formatiuneasa conservatoare, Uniunea Crestin-Democrata, va continua saguverneze cu Partidul Social-Democrat (SPD) sau cu Partidul LiberDemocrat.

Doua inregistrari care au circulat vineri, online, in Germania -una a organizatiei Al-Qaeda si alta a talibanilor - au amenintatBerlinul ca va avea de suportat consecinte dureroare daca nu-si vainceta misiunea din Afganistan. Germania are in prezent 4.200 demilitari in teatrul de razboi, pe care intentioneaza sa-i aducainapoi in patru-cinci ani.

Caseta talibanilor arata imagini cu Poarta Branderburg si cuFestivalul Oktoberfest. Drept raspuns, autoritatile au interzisorice zbor deasupra Oktoberfest, festival care atrage anual aproape6 milioane de turisti. Securitatea in tara a fost intarita inca deacum doua saptamani de la primele amenintari ale organizatiilorteroriste, fiind trimisi mai multi politisti in statiile de tren siaeroporturi.

Urnele de vot au fost deschise la ora 06.00 GMT (ora 09:00, oraRomaniei) si urmau sa fie inchise la 16.00 GMT (19.00, oraRomaniei).

Cine va forma viitoarea coalitie?

Sondajele de opinie nu lasau dubii ca Merkel nu va primi un aldoilea mandat, insa soarta urmatoarei coalitii de guvernare eraneclara. In prezent Germania este condusa din 2005 de "Mareacoalitie" formata din Uniunea Crestin-Democrata (CDU) sI dePartidul Social-Democrat (SPD), condusa de Frank-Walter Steinmeier,adversarul lui Merkel pentru postul de cancelar.

Analistii au declarat ca scrutinul de ieri a fost unul pentru adesemna viitorul partener de coalitie pentru Merkel.

Conservatorii se tem ca nu cumva istoria din 2005 sa se repetesi sa nu obtina destule voturi pentru a guverna cu PartidulLiber-Democrat (FDP), condusi de Guido Westerwelle, cel maicunoscut politician homosexual din Germania. Merkel a declarat innenumarate randuri de-a lungul campaniei electorale ca viitorulguvern trebuie sa fie unul de dreapta, care poate aduce reformelenecesare in timpul crizei.

Un ultim sondaj al Institutului Forsa credita blocul de dreaptacu 46-48% din intentiile de vot. Conform politologilor, daca obtinemai mult de 47 de procente, Angela Merkel va putea guverna cu FDP.Majoritatea germanilor se asteapta insa la mentinerea "mariicoalitii" intre conservatorii de la CDU ai lui Merkel si SPD.

Social-democratii erau creditati cu 26-27%, dupa ce au stagnatmult timp la 20-23 de procente. O buna performanta a candidatuluilor, Frank-Walter Steinmeier, ministru al afacerilor externe, incadrul dezbaterii televizate cu Merkel din 13 septembrie, a redusdin diferenta.

Misiunea viitorului guvern

Alegerile au fost organizate intr-un context dificil pentrueconomia Germaniei, care iese cu pasi mici din recesiune. Viitorulguvern va trebui sa rezolve problema somajului (care atinge 8%), inconditiile in care impactul planului de stimulare economica de 80de miliarde de euro incepe sa dispara.

Bancile germane nu mai acorda credite, iar populatia tariiimbatraneste foarte repede, ceea ce da nastere la temerile legatede cresterea taxelor sociale sau de sanatate, relateaza Reuters.Daca socialistii au pus accent pe reformele sociale, Merkel apromis reduceri de taxe si politici favorabile mediului de afaceri.In primul sau mandat, inceput in 2005, ea a aratat ca arecompetente economice bune, ceea ce este foarte important, sunt deparere analistii.

"Partidul nostru este singurul care poate aduce o economieechilibrata. Germanii vor decide la vot cat de repede vor iesi dincriza", a declarat Merkel cu o zi inaintea scrutinului.

Steinmeier a prezentat o imagine sumbra a Germaniei in cazulvictoriei conservatorilor. "O coalitie de dreapta ne va duce inapoiin anii '90, cand putini beneficiau de reduceri de taxe, in timp ceceilalti erau calcati in picioare", a spus Steinmeier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO