Politică externă

Michelle calca pe urmele lui Jacqueline Kennedy

06.11.2008, 17:58 15

Considerata de revistele de specialitate un exemplu de urmat in materie de moda, Michelle Obama (44 de ani) este cea mai tanara Prima Doama a SUA de la Jackie Kennedy incoace.

Avocat de profesie, Michelle a absolvit Princeton si Harvard Law School, specializandu-se in marketing si proprietate intelectuala. In prezent este vicepresedinte al Comisiei de afaceri comunitare si externe la University of Chicago Hospitals, functie la care va trebui sa renunte odata cu mutarea la Casa Alba. Ea provine dintr-o familie simpla, tatal ei fiind muncitor la uzinele din Chicago. 
In 1992 s-a casatorit cu Barack Obama, cei doi intalnindu-se in anii '80, cand lucrau la o firma de avocatura din Chicago. Cei doi au impreuna doua fetite, Malia, de 9 ani, si Sascha de 7. Spre deosebire de "rivala" sa din partea republicana Cindy McCain, Michelle s-a implicat activ in campania sotului sau, fiind alaturi de el la aproape toate raliurile electorale.
"In general imi pot organiza campania intr-o zi. Ma trezesc foarte devreme, ma urc in avion, merg intr-un oras si sunt hai, hai, hai. E ca un exercitiu fizic foarte greu. E un joc mental in aceeasi masura in care este si fizic. Si la sfarsitul zilei pur si simplu cazi mort", isi descria in cateva cuvinte viata de zi cu zi sotia lui Barack Obama in timpul campaniei.
Michelle nu a fost insa ocolita de controverse in campanie. In timpul unui discurs, Michelle a declarat ca e pentru prima data in viata ei cand e mandra de tara sa, pe fondul sustinerii masive acordate sotului sau. Aceste declaratii au fost aspru criticate de republicani.
Prima Doamna a SUA are sarcina de a organiza si de a gazdui receptiile de la Casa Alba, iar uneori poate prelua si sarcini guvernamentale - cum a fost cazul lui Hillary Clinton care a contribuit, pentru o perioada limitata, la reformarea sistemului sanatatii in timpul mandatului sotului sau, Bill. Insa Michelle, care a declarat in mai multe randuri ca nu se vede in aceasta pozitie, intentioneaza in primul rand sa continue sa fie "mama", concentrandu-se asupra celor doua fiice ale sale.
Anul acesta, revista Vanity Fair a plasat-o in primele zece cele mai bine imbracate personalitati din lume, alaturi de Prima Doamna a Frantei, Carla Bruni-Sarkozy.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO