Politică externă

Militantii islamisti au reluat in forta atacurile antiisraeliene

13.08.2003, 00:00 13

Gruparile radicale palestiniene au incalcat acordul de incetare a focului cu Israelul, punand sub semnul intrebarii continuarea procesului de pace in Orientul Mijlociu.
Doua atentate sinucigase - unul comis in capitala Tel Aviv si unul in colonia evreiasca Ariel - au facut, ieri, patru morti doi israelieni si cei doi atacatori sinucigasi. Atacurile au fost revendicate de miscarea Hamas. Cele doua atentate au avut loc la cateva minute distanta unul de altul, fiind cele mai grave atacuri antiisraeliene de la proclamarea, la 29 iunie, de catre principalele grupari inarmate palestiniene, a unui armistitiu de trei luni care sa permita continuarea dialogului pentru pace. Israelul a amanat eliberarea a 76 de prizonieri palentinieni detinuti in Israel, prevazuta pentru ieri. #leadend#Cele doua atacuri au avut loc chiar inaintea sosirii la Tel Aviv a subsecretarului de stat american pentru Orientul Mijlociu, Willian Burns, care trebuie sa aiba convorbiri cu israelienii si palestinienii referitoare la aplicarea "foii de parcurs" care prevede crearea unui stat palestinian independent, pana in 2005.
Israelul a acuzat Auroritatea Palestiniana ca nu a facut nimic pentru a impiedica atacurile, in vreme ce gruparile Hamas si Jihadul Islamic au aruncat responsabilitatea incalcarii acordului de incetare a focului pe umerii Israelului. Primul atentat a avut loc intr-un centru comercial al orasului Rosh Ain, suburbie a Tel Avivului, iar potrivit serviciilor de urgenta, bilantul a fost un mort si zece raniti. Teroristul care a detonat o bomba a murit. Cateva minute mai tarziu, un israelian a fost ucis si doi au fost raniti grav intr-un alt atac cu masina capcana comis la intrarea in colonia evreiasca Ariel din Cisiordania. Potrivit martorilor,  israelienii din colonie ar fi deschis focul impotriva unei masini conduse de un palestinian, la intrarea in colonie. In acel moment, palestinianul a detonat incarcatura exploziva avuta asupra sa, iar masina a explodat omorand un israelian si ranind grav alti doi.
Atentatele survin la cateva zile dupa ce gruparea Hamas a anuntat ca va razbuna moartea a doi dintre membrii sai, ucisi vinera trecuta de armata israeliana la Nablus. Ieri, insa, purtatorul de cuvant al Hamas a afirmat ca gruparea sa respecta armistitiul: "Inamicul israelian este responsabil pentru aceasta situatie pentru ca a respins incetarea focului si a adoptat o pozitie dura.", a afirmat Ismail Haniye. Ministrul delegat cu afacerile securitatii palestiniene, Mohamed Dahlane a condamnat atacurile dar le-a justificat prin faptul ca ele ar decurge din continuarea operatiunilor armatei israeliene impotriva palestinienilor. "Suntem impotriva operatiunilor de acest tip dar un lucru trebuie sa fie clar: Israelul ar trebui sa fie mai responsabil si sa inceteze operatiunile in Cisiordania si in Fasia Gaza". La randul sau, premierul palestinian Mahmud Abbas aflat in turneu in mai multe tari din Golf a anuntat ca isi intrerupe calatoria. "Condamn cele doua atacuri si condamn, de asemenea, provocarile israeliene. (...) Autoritatea Palestiniana va lupta cu incapatanare pentru mentinerea armistitiului si a calmului.", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO