Politică externă

Militiile lui Sadr se joaca cu nervii americanilor

23.08.2004, 00:00 13

Noi confruntari violente au izbucnit ieri in la Najaf intre trupele americane sprijinite de aviatie si sustinatorii liderului siit radical Moqtada Sadr. Luptele au izbuncnit putin dupa ce militiile lui Sadr au anuntat ca suspenda transferul mausoleului imamului Ali (in care s-au refugiat de mai multa vreme) catre ayatollahul Ali-Sistani, liderul suprem al siitilor. Motivul invocat a fost ca se asteapta raspunsul lui Ali-Sistani (aflat la Londra) privind crearea unui comitet care sa evalueze bunurile din mausoleu.
Militiile lui Sadr au atacat cu mortiere tancurile americane aflata la 300 de metri de mausoleu. Americanii au raspuns cu focuri de obuze, iar aviatuia a efectuat mai multe raiduri. Noile violente intervin dupa ce sambata oamenii clericului radical fusesera de acord sa predea mausoleul si sa se retraga din Najaf. Eu au promis sa predea cheia moscheii ayatolahullui Sistani. Armata irakiana anuntase ca a intrat in mausoleu, informatie dezmintita de trupele coalitiei. Violentele au continuat in toata tara, iar atacurile nu-i vizeaza numai pe americani. Fortele poloneze au fost tinta mai multor atacuri, iar trei militari si-au pierdut viata. Este unul dintre cele mai grave bilanturi raportate de soldatii polonezi aflati in regiunea orasului Karbala.
Militarii polonezi au capturat ieri o importanta cantitate de arme, suficienta pentru un atac de o saptamana impotriva lor. Polonia are in Irak 6.500 de oameni. Ministrul polonez al apararii, Jerzy Szmajdzinski urma sa soseasca aseara in Irak pentru a evalua situatia. Presedintele american, George W. Bush, ii va primi astazi la ferma sa de la Crawford, (Texas) pe vicepresedintele Dick Cheney, pe secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, si pe consilierul pentru securitate nationala, Condoleezza Rice, pentru a evoca situatia din Irak.
Victime se inregistreaza nu numai in randurile militarilor, ci si a ziaristilor. Mai multi corespondenti occidentali au fost dati disparuti in ultimile zile. Este vorba de doi ziaristi francezi, Christian Chesnot si Georges Malbrunot, primul de la Radio France Internationat si celalalt de la cotidianul Le Figaro. Enzo Baldoni, un ziarist italian angajat al cotidianului milanez Diario, a disparut joia trecuta. Redactia jurnalului presupune ca reporterul a fost rapit, iar soferul sau ucis. Jurnalistul american Micah Garen a fost rapit pe 14 august, si a fost amenintat cu moartea de rapitorii sai. Ieri o grupare islamista a anuntat ca a mai rapuit 12 "necredinciosi" nepalezi care lucrau in Irak pentru trupele americane. Guvernul nepalez nu a putut confirma anuntul facut pe un site islamist.  iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO