Politică externă

Miza alegerilor palestiniene: Pacea cu Israelul

10.01.2005, 00:00 13

Palestinienii l-au ales ieri pe succesorul liderului lor istoric, Yasser Arafat,  in fruntea Autoritatii Palestiniene.
Seful Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), candidat al Fatah (cea mai puternica ramura din OEP), Mahmud Abbas, a fost marele favorit al acestor alegeri a carui rezultate finale vor fi cunoscute, probabil, maine.
Alti sase candidati s-au luptat pentru presedintiea Autoritatii, dar doi au contat in aceste alegeri. Abbas, creditat de sondaje cu 65% dintre optiuni si candidatul independent, Mustapha Barghuthi, creditat cu 28% dintre optiuni.
Este cel de-al doilea scrutin pentru presedintia Autoritatii, din istoria Palestinei - primele alegeri au avut loc in 1996. Atunci a fost un singur candidat - Arafat, decedat in octombrie trecut.
Circa 1,8 milioane de palestinieni cu varste de peste 18 ani au avut dreptul sa participe la acest scrutin, conform cifrelor comunicate de Comisia Electorala Centrala palestiniana. Invingatorul va fi ales pentru un mandat de patru ani, care poate fi reinnoit o singura data.
Miza acestor alegeri este reluarea negocierilor de pace cu Israelul blocate de patru ani, in cadrul fixat de foaia de parcurs - planul international de pace pentru solutionarea conflictului, care prevede crearea unui stat palestinian, in acest an.
Abbas a subliniat deja ca, daca va fi ales, "va incepe cat mai repede negocieri cu Israelul". El si-a asumat riscul de a intra in conflict cu gruparile armate.
Radicalii islamisti din Hamas si Jihadul Islamic care s-au propuntat pentru continuarea luptei impotriva Israelului au facut apel la boicotarea alegerilor.



"Ierusalimul nostru"
Recunoscut drepu un moderat, Abbas si-a inasprit tonul la adresa Israelului, in timpul campaniei electorale - una foarte animata cum Palestina nu a cunoscut vreodata. El a numit statul evreu "dusmanul sionist". In ultimul sau miting electoral a vorbit despre un subiect foarte sensibil - Ierusalimul.
"Suntem angajati in crearea unui stat palestinian cu capitala la Ierusalim. Al-Quds (Ierusalimul de Este - n.n.) este al nostru. Vrem Ierusalimul nostru. Sa mergem spre Ierusalim, cu milioanele, ca oameni liberi", a declarat Abbas, la un miting electoral la Bir Nanala, in fata a peste 2000 de oameni. Israelul care a ocupat Ierusalimul de Este in 1967 refuza sa recunosca aceasta parte din oras drept capitala a viitorului stat.
Principalul contracandidat a lui Abbas a fost independentul Mustafa Barghuthi, care a criticat in termeni duri Autoritatea Palestiniana. Barghuthi, (51 de ani), de profesie medic, este veteran al luptei pentru drepturile omului, membru activ al unor organizatii neguvernamentale. El denunta, de mai multi ani, coruptia si concentrarea puterii in cadrul Autoritatii Palestiniene, conduse pana la 11 noiembrie 2004 de Yasser Arafat.
Temele campaniei sale electorale au fost "lupta pentru democratie, combaterea coruptiei, a insecuritatii pe plan intern si instaurarea statului de drept".
Scrutinul de ieri a fost supravegheat de sute de observatori sositi din Europa si Statele Unite, printre care au figurat fostul presedinte american Jimmy Carter, candidatul democrat la alegerile din Statele Unite, John Kerry, si fostul ministru socialist francez si deputat european Michel Rocard.



Un apropiat al lui Yasser Arafat
Mahmud Abbas, 69 de ani, sef al organizatei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), dupa moartea lui Yasser Arafat, a fost desemnat de miscarea Fatah drept candidat al sau in alegerile pentru presedintia Autoritatii Palestiniene. A fost prim ministru pentru scurta vreme, in 2003, dar si-a dat demisia dupa ce a intrat in conflict cu fostul lider al Autoritatii Palestiniene - din cauza refuzului acestuia de a reforma serviciile de securitate. Este un om care se opune violentei - a intrat in conflict cu miscarile Jihadul Islamic si Hamas, dupa ce a cerut incetarea celei de-a doua Intifade. Viziunea lui despre viitorul natiunii sale: un stat palestinian in Cisiordania si in Fasia Gaza cu capitala in Ierusalimul de Est. Abbas cere reintoarcerea palestinienilor in zonele ocupate de Israel in 1967.
Este considerat succesorul de drept a lui Yasser Arafat. Timp de multi ani a fost numarul doi in OEP. Este cel care a condus, din partea palestinienilor, negocierile de la Oslo si a semnat acordurile de pace cu Israelul pe peluza Casei Albe, la 13 septembrie 1993. In ciuda lipsei sale de charisma, legitimitatea ii este asigurata de calitatea sa de "parinte fondator" al OEP si al Fatah, alaturi de Arafat. L-a insotit pe Arafat in exil, vreme de aproape 30 de ani incepand din 1950, in Iordania, Liban si Tunisia.
Are studii de drept efectuate in Egipt si un doctorat, controversat, pe care si l-a luat la Moscova.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO