Politică externă

Mobilizare fara precedent pentru victimele catastrofei din Asia

05.01.2005, 00:00 14

Mobilizarea fara precedent a comunitatii internationale in favoarea tarilor asiatice devastate de cutermurul din 26 decembrie a permis strangerea unor fonduri in valoare de mai mult de doua miliarde de dolari.
Printre tarile care au anuntat donatii importante se numara Japonia, cu 500 de milioane de dolari, Australia, cu 385 de milioane de dolari, Statele Unite, care au promis 350 de milioane de dolari, si Canada, care va acorda 66 de milioane de dolari.
Tarile din Europa au oferit un total de 436 de milioane de euro, dintre care 147 de milioane de euro reprezinta contributiile a trei dintre cele mai mici tari europene - Suedia, Norvegia si Danemarca. In plus, Norvegia a promis 135 de milioane de euro, Marea Britanie - 70,5 milioane de euro, Franta - 49,8 milioane de euro, iar Germania - 20 de milioane de euro.
Autoritatile de la Berlin au anuntat, marti dimineata, o sporire substantiala a asistentei pentru reconstructie; desi Guvernul nu a precizat valoarea ajutorului suplimentar, presa germana a afirmat ca acesta ar putea ajunge pina la 500 de milioane de euro.
Tarile din sudul Europei au promis o asistenta mai modesta. Spania a deblocat 50 de milioane de euro, dintre care 49 de milioane in credite cu dobinzi preferentiale pentru tarile devastate de catastrofa, Grecia a anuntat un ajutor de 300.000 de euro si a trimis doua avioane C-130 pentru transportarea ajutoarelor, iar Portugalia a trimis circa 50 de tone de medicamente.
India, tara afectata de valurile seismice si care a refuzat oferta de asistenta internationala, a promis 23 de milioane de dolari pentru Indonezia, Sri Lanka, Thailanda si Maldive.
In afara ajutoarelor anuntate de diferitele state, Fondul Monetar International si Banca Mondiala au promis contributii importante. FMI a anuntat ca va oferi o asistenta de urgenta, in special in Maldive, Sri Lanka si Indonezia, care ar putea ajunge la un miliard de dolari, iar Banca Mondiala va spori "substantial in urmatoarele zile" contributia initiala de 250 de milioane de dolari.
Solidaritatea unor persoane particulare, companii private si colectivitati locale continua sa capete amploare, iar in unele tari, cum ar fi Italia, presa a fost cea care s-a mobilizat rapid, reusind sa stringa, in numai citeva zile, 11 milioane de euro pentru victimele catastrofei.
In pofida acestor eforturi fara precedent, tarile devastate de cutremur au nevoie de ajutoare masive, iar distribuirea ajutoarelor ramane dificila, in special in Indonezia, tara in care au murit 94.000 de persoane. Organizatia Mondiala a Sanatatii a evaluat numarul total al ranitilor la 500.000 si este ingrijorata de riscul declansarii "unei catastrofe sanitare", in cazul in care accesul la apa potabila nu va fi restabilit rapid. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO