Politică externă

Moneda euro este sensibila la aviara

27.02.2006, 20:56 19

Uniunea Europeana a cerut partenerilor sai comerciali sa nu reactioneze exagerat la anuntul descoperirii virusului gripei aviare, H5N1, intr-o ferma de curcani din estul Frantei, dupa ce Japonia a interzis orice importuri de produse avicole din Franta si a amenintat ca va lua masuri similare si fata de produsele provenite din Olanda. Anul trecut, Japonia a importat din Franta 1.510 tone de carne de pasare si 377 de tone de organe interne, inclusiv "foie gras".

Comisarul european pentru comert, britanicul Peter Mandelson, a precizat ca exista tendinta de a reactiona exagerat fata de pericolul prezentat de gripa aviara in Franta. Mandelson a declarat, comentand decizia Japoniei de a interzice importurile de produse avicole din Franta, ca "desi intelege necesitatea masurilor de precautie, orice actiune trebuie sa fie proportionata, reactiile exagerate putand fi periculoase."

Specialistii avertizeaza ca extinderea gripei aviare in Europa ar putea insa sa afecteze si moneda unica europeana. Pana acum, pe pietele valutare, virusul a fost perceput drept o amenintare in special pentru monedele din Asia sau din regiunile invecinate, cum ar fi dolarii neozeelandezi sau australieni, considerati mai sensibili la perspectivele de dezvoltare economica globala. Dupa aparitia virusului H5N1 in Europa, zona euro este dintr-o data in drumul unei posibile pandemii.

"Euro ar putea cu usurinta sa scada la nivelul de 1,1360 de dolari pe unitate, in cazul in care virusul aviar ar suferi o mutatiei care ar permite transmiterea acestuia de la om la om", a declarat Craig Russell, specialist in piete valutare la firma ODL Securities din Chicago. Un astfel de nivel, care nu a mai fost atins in ultimii doi ani si jumatate, ar reprezenta un declin de circa 4,5 %, comparativ cu cel de 1,1900 dolari pentru un euro consemnat vinerea trecuta, la New York.

Unii dealeri se asteapta ca euro sa fie prima moneda importanta afectata, ca urmare a expunerii Europei fata de pericolul aviar, in timp ce cresterea economica nesatisfacatoare face ca regiunea sa fie mai vulnerabila in cazul unei pandemii. "In contextul actualului nivel de dezvoltare, al perspectivei majorarii dobanzilor la nivel european si al ratei ridicate a somajului, in cazul in care virusul s-ar transmite de la om la om ar avea un impact negativ semnificativ asupra euro", a declarat un dealer valutar din New York, care a adaugat ca moneda unica ar putea ajunge la paritate cu dolarul.

Acesta este primul caz de gripa aviara confirmat la o ferma din interiorul Uniunii Europene si risca sa afecteze foarte grav sectorul cresterii pasarilor. Domeniul acesta contribuie cu aproximativ 20 de mld. de euro la PIB-ul intregii Uniuni, iar Franta este cel mai mare producator european, generand peste 20% din totalul productiei din zona UE. Franta exporta in jur de 740.000 de tone de carne de pasare, in valoare totala de 1 miliard de euro, 45 la suta indreptandu-se spre celelalte state europene, iar restul catre alte piete, indeosebi catre Orientul Mijlociu. De asemenea trebuie remarcat ca in sectorul cresterii pasarilor, la nivelul intregii Uniuni sunt angajati 500.000 de oameni.

Presedintele francez Jacques Chirac a facut un apel la calm si a declarat ca aceasta criza are foarte grave consecinte economice si sociale. Chirac a subliniat faptul ca nu exista nici un risc pentru populatie din consumul de produse de pasare gatite. In ciuda asigurarilor autoritatilor franceze, vanzarile de produse avicole pe piata interna au scazut cu aproximativ 30 % in ultimele satamani.

Un raport al asociatiei de lobby agricol Grain sustine ca raspandirea virusului gripei aviare se datoreaza fermelor de mari dimensiuni din Asia si comertului international cu produse avicole, iar pasarile salbatice, considerate pana acum responsabile de raspan-direa virusului, sunt invinovatite pe ne-drept. Raportul Grain sustine ca virusul letal H5N1 s-a dezvoltat in conditiile aglomerate de exploatare din fermele din Asia de Est si s-a raspandit profitand de exporturile de pasari vii si de folo-sirea excrementelor pasarilor drept fertilizatori.

O fundatie care se ocupa cu protejarea pasarilor salbatice, BirdLife, argumenteaza de asemenea ca raspan-direa gripei aviare in Rusia s-a petrecut in perioada de clocire a pasarilor salbatice si deci acestea nu sunt responsa-bile pentru propagarea virusului. Daca virusul H5N1 prezent in statele europene ar suferi o mutatie si s-ar putea transmite de la om la om, consecintele ar putea fi extrem de grave, actuala epizootie putandu-se transforma intr-o pandemie. Gripa spaniola, pandemia care s-a manifestat dupa primul razboi mondial, a provocat moartea a aproximativ 20 de milioane de oameni la scara intregii planete, mai multe victime decat produsesera cei patru ani de razboi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO