Politică externă

Naveta Discovery, lansata cu emotii

28.07.2005, 19:42 15

Lansarea pe orbita a misiunii Discovery de catre Agentia Spatiala Americana (NASA) nu a fost lipsita de incidente, au anuntat specialistii agentiei, citati de Reuters.

Pentru ca acum mai bine de doi ani si jumatate, ultima astfel de misiune, cea a navetei spatiale Columbia, a esuat, soldandu-se cu dezintegrarea navetei la reintrarea in atmosfera terestra si moartea celor 7 membri ai echipajului, NASA a hotarat ca lansarea sa beneficieze de masuri exceptionale de supraveghere: peste 112 camere video, radare si senzori au monitorizat atent desprinderea de la sol a navetei.

Una dintre aceste camere de luat vederi a aratat ca, in timpul procedurilor de lansare, de pe partea inferioara a "botului" navetei, s-a desprins o bucata de material izolant. O alta camera a aratat imagini cu desprinderea unei bucati ceva mai mari, de pe rezervorul exterior de combustibil.

Cele doua fragmente pierdute de componenta navetei nu au parut sa o avarieze, dar asta nu i-a impiedicat pe expertii responsabili de misiune sa se alerteze. John Shannon, managerul operatiunii de lansare, a declarat ca inginerii NASA investigheaza aceste doua incidente si spera sa afle pana duminica daca rezistenta navetei a fost afectata, pentru a comunica necesitatea unor eventuale reparatii membrilor echipajului.

Intre timp, naveta Discovery isi urmeaza zborul conform planului, ajungand pe orbita stabilita preliminar la numai 9 minute de la lansare si atingand o viteza de peste 28.200 kilometri pe ora. Naveta ajunsese pana ieri la pranz la aproximativ 10.500 de kilometri distanta de Statia Spatiala Internationala, atasarea la aceasta urmand sa aiba loc astazi, la 11:18 GMT. Naveta Discovery poarta 7 membri ai echipajului la bord si este planificata sa revina pe Pamant pe 7 august.

Expertii sunt increzatori in reusita misiunii si afirma ca intoarcerea in siguranta a navetei va redeschide drumul catre noi misiuni spatiale. Un astfel de zbor viitor ar avea ca principal obiectiv inlocuirea acumulatorilor de energie ai telescopului spatial Hubble.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO