Politică externă

Negocieri intense in Parlamentul European

16.06.2004, 00:00 15



In randul noilor parlamentari europeni, alesi la sfarsitul saptamanii, pentru un mandat de cinci ani, au inceput miscari importante pentru formarea majoritatii in hemiciclul de la Strasbourg.



Scrutinul european nu a adus schimbari esentiale in ceea ce priveste raportul de forte al principalelor grupuri politice dar noutatea consta in schimbarea strategiilor de colaborare intre grupurile parlamentare.  Negocierile vor fi intensificate intrucat in urmatoarea saptamana Parlamentul va trebui sa-si desemneze presedintele, sa-si numeasca responsabilii in comisii, sa-si spuna parerea in privinta viitorului presedinte al Comisiei Europene, poate cel mai controversat punct aflat in discutie.



Dreapta si-a consolidat pozitia in urma scrutinului european. Cu 272 de mandate, (din 732) mai mult decat aveau in mandatul 1999-2004, Partidul Popular European se claseaza pe primul loc in Parlamentul European. Pe locul doi sunt socialistii, 201 mandate. Liberalii (ELDR), clasati pe locul trei, cu 67 de parlamentari, si verzii, 42 de parlamentari, pot inclina insa balanta in favoarea dreptei sau a stangii.



Presa internationala comenta ca in conditiile in care nici unul dintre grupurile parlamentare nu detine majoritatea, grupul liberal ar putea juca un "rol pivot" intre stanga si dreapta. Desi in precedenta legislatura parlamentarii liberali votau, de obicei, alaturi de populari, lucrurile pare sa se schimbe. Presedintele grupului liberal (ELDR), Graham Watson, declara ca liberalii militeaza pentru constituirea unui partid pro-european de centru-dreapta. Ar fi vorba, potrivit lui Watson, de un grup centrist, care "sa lupte impotriva scepticismului obosit al dreptei". In acelasi timp, liderul grupului liberal nu exclude o coalitie cu socialistii. Ideea infiintarii unui grup centrist este sustinuta si de ecologisti. Presa internationala scria ca ecologistii, a carei pondere s-a diminuat mai ales din cauza slabei sustineri din statele din estul Europei, nou venite in UE, nu vor sa se lasa minimalizati de grupurile puternice popular, respectiv, socialist.



Pe de alta parte, cotidianul de dreapta Le Figaro scria ca potrivit unui scenariu care circula la Bruxelles, verzii, liberalii si socialistii ar intentiona sa formeze o coalitie curcubeu. Scenarii sunt multe iar lucrurile sunt complicate intrucat nu exista o parere unanima in grupurile politice de la Strasbourg. Socialistii germani ai cancelarului Gerhard Schroeder sunt, de pilda, in favoarea incheierii unei mari aliantei cu Partidul Popular European. De alta parere, socialistii francezi (aflati in opozitie) ar fi dispusi sa incheie o intelegere cu liberalii insa nu accepta sustinerea premierului belgian, Guy Verhofstadt, la presedintia Comisiei Europene.



In schimb, premierul belgian este sustinut pentru presedintia Comisiei Europene de seful statului francez, Jacques Chirac, si cancelarul german, Gerhard Schroeder. Guy Verhofstadt, premierul liberal belgian, este principalul candidat la presedintia Comisiei Europene, in prezent condusa de Romano Prodi. Negocierile din Parlamentul European sunt strans legate de preferintele politice privind noul presedinte al Comisiei Europene, succesorul lui Romano Prodi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels