Politică externă

Nemultumirea fata de SUA, in crestere in toata lumea

18.03.2004, 00:00 7



Mai multe sondaje de opinie efectuate la aproape un an de la invadarea Irakului au incercat in zilele din urma sa releve statea de spirit a europenilor si musulmanilor fata de politica americana si razboiul antiterorist.



La aproape un an de la declansarea razboiului impotriva Irakului imaginea Statelor Unite s-a deteriorat in multe tari europene (cu exceptia Rusiei), iar in tarile musulmane increderea in Statele Unite ramane la un nivel extrem de scazut, releva un sondaj de opinie publicat marti de Pew Research Centre si preluat de BBC News. Sondajul, efectuat in februarie in patru tari europene, (Franta, Germania, Marea Britanie si Rusia) si patru musulmane (Iordania, Pakistan, Maroc si Turcia) arata ca "la un an de la razboiul din Irak, nemultumirea fata de SUA a crescut in toata lumea".



In tarile europene care s-au opus razboiului, imagine SUA s-a deteriorat continuu. Astfel, SUA mai au o imagine buna in ochii a 38% dintre francezi si a 37% dintre germani. In mai 2003 43% dintre francezi si 45% dintre germani aveau incredere in Stateel Unite. In vara lui 2002 procentul era si mai ridicat: 63% dintre francezi si 61% dintre germani aveau incredere in americani. Simpatia fata de SUA a scazut si in Marea Britanie, aliat fidel, dar ramane, oricum, una dintre cele mai ridicate: 58%. In mai 2003 70% dintre britanici aprobau politic americana, fata de 75% in 2002. In Rusia, Statele Unite se bucura de increderea a 47% dintre cetateni, fata de 36% in 2003 si 61% in 2002).



In tarile musulmane in care a fost efectuat sondajul, (Pakistan, Maroc Turcia si Iordania) simpatia fata Statele Unite ramane scazuta. Astfel, 67% dintre iordanieni, 50% dintre pakistanezi, 46% dintre marocani si 45% dintre turci sunt profund nemultumiti fata de politica Statelor Unite. Cand este vorba despre sustinerea "cauzei antiamericane" in statele musulmane lucrurile se schimba. Astfel, sustinerea fata de Al-Qaida si seful sau Osama Bin Laden este extrem de ridicata: 65% dintre pakistanezi, 55% dintre iordanieni si 45% dintre marocani sunt de acord cu politica sefului Al-Qaida.



Un alt sondaj de opinie, efectuat de aceasta data in Irak de Oxford Research International, la cererea mai multor organizatii de presa - BBC, ABC News, ARD (Germania) NHK (Japonia) - releva ca majoritatea irakienilor sunt de parere ca traiesc mai bine dupa inlaturarea lui Saddam Hussein. Astfel, 57% dintre irakieni spun ca traiesc mai bine decat in era Saddam Hussein, 19% mai prost si 23% spun ca viata lor nu s-a schimbat. Mai mult, 49% dintre irakieni cred ca decizia de invadare a Irakului de catre coalitia condusa de SUA a fost o decizie buna si 39% ca a fost o decizie gresita. Cand vine vorba de prezenta americana pe teritoriul lor, 51% dintre irakieni ar vrea sa-i vada pe americani plecati. Irakienii sunt foarte optimisti in ceea ce priveste viitorul: 71% dintre ei cred ca de anul viitor vor trai mai bine. Intrebati in ce regim le-ar place sa traiasca, 86% dintre repondenti au spus ca vor democratie. Un procent insemnat (81%) agreaza insa ideea unui lider autoritat si puternic. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO