Politică externă

Noul parlament moldovean se reuneste pe 28 august

Noul parlament moldovean se reuneste pe 28 august

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, este considerat marul discordiei intre comunisti si partidele non-comuniste

18.08.2009, 17:24 14

Alegerea presedintelui tarii este esentiala pentru iesirea Republicii Moldova din blocajul institutional in care se afla de aproape cinci luni de zile. Victoria Partidului Comunist la alegerile legislative a fost contestata in strada, iar un nou scrutin a fost convocat in iulie dupa ce Parlamentul a esuat de doua ori consecutiv sa aleaga un nou sef de stat.

Potrivit legii, noul Parlament, ales la 29 iulie, trebuie sa se reuneasca in maxim 30 de zile de la alegerile legislative.

Prima sedinta a Parlamentului va fi condusa de deputatul Partidului Comunistilor din Republica Moldova Ivan Calin, care este cel mai in varsta dintre deputati (74 de ani). Tot in prima se-dinta, Parlamentul va valida rezultatele alegerilor.

Alegerile din iulie au fost castigate de Partidul Comunist, care a obtinut 48 de mandate de deputat din cele 101, dar partidele din opozitie - Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat si Alianta Moldova Noastra - au obtinut 53 de mandate in total. Totalitatea acestor mandate le permite celor patru formatiuni necomuniste sa aleaga presedintele Parlamentului si premierul, dar nu si pe presedintele tarii. Ei ar mai avea nevoie de opt voturi de la comunisti pana la 61.

Alegerea presedintelui este importanta (numele lui Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova, a fost vehiculat de presa), avand in vedere ca el este cel care, potrivit Constitutiei, numeste premierul. Nicio formatiune nu a anuntat inca vreun nume pentru functiile de conducere.

Cele patru partide non-comuniste au incheiat un acord de coalitie - Alianta pentru Integrare Europeana - care isi propune sa conduca Republica Moldova spre Uniunea Europeana. Ei au elaborat cinci obiective majore: restabilirea statului de drept; depasirea crizei social-economice si asigurarea cresterii economice; descentralizarea puterii si asigurarea autonomiei locale; reintegrarea teritoriala a Republicii Moldova; integrarea europeana a Moldovei si promovarea unei politici externe echilibrate, consecvente si responsabile.

 

Vor coopera comunistii?

Intrebarea care sta pe buzele tututor este daca Partidul Comunist va coopera cu partidele liberale. "Trebuie", declara Dorin Chirtoaca, presedintele Partidului Liberal intr-o discutie cu ZF saptamana trecuta. Liderul moldovean a argumentat ca asa cum opozitia i-a ajutat pe comunisti in 2005 sa-si aleaga seful statului, asa trebuie si ei acum sa le ajute pe cele patru partide, pentru a nu obstructiona "o coalitie formata legal".

De asemenea, liderul Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urecheanu, a declarat ca se va discuta cu comunistii si nu negocia la capitolul "functii".

Cu toate acestea insa, voci din Partidul Comunist sustin ca Partidul Comunist are dreptul la o functie de conducere in stat, avand in vedere ca este castigatorul alegerilor.

"Pentru PCRM au votat peste 700.000 de alegatori. Avem dreptul moral ca una din functiile de varf sa ne revina", a spus Vladimir Turcan.

"Procesul de negocieri va fi unul anevoios, pentru ca nu toti politicienii sunt maturi si responsabili", considera Vladimir Turcan. "Noi dorim sa ne intalnim, sa nu discutam la distanta. Este necesar sa depasim ambitiile si sa nu uitam ca in spatele fiecarui partid sunt oameni in asteptare inca din decembrie 2008, inainte de inceperea campaniei electorale", a adaugat el.

 

O noua criza politica inceputa de comunisti?

Speculatii cu privire la o noua criza politica la Chisinau au aparut in presa moldoveana si cea rusa, care a argumentat ca Partidul Comunist va refuza sa dea cele opt voturi necesare pentru alegerea presedintelui tarii.

Potrivit Constitutiei, daca parlamentul nu alege de doua ori consecutiv presedintele tarii, arunci legislativul se dizolva si se convoaca alegeri anticipate. Republica Moldova este o republica parlamentara, de aceea presedintele tarii este ales de Parlament.

Nicio formatiune nu a anuntat vreun candidat pentru posturile de conducere ale tarii, insa unul dintre numele vehiculate pentru presedintia tarii a fost cel al lui Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat din Moldova. Potrivit presei ruse, comunistii vor refuza sa-l voteze pe motiv ca "este un tradator" (Lupu a fost membru al Partidului Comunist pana in primavara acestui an).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO