Politică externă

Numarul solicitantilor de azil a scazut in tarile industrializate

03.03.2005, 00:00 12

Numarul solicitantilor de azil din 38 de state industrializate a atins in 2004 cel mai scazut nivel din ultimii 16 ani.


Potrivit unui raport al Natiunilor Unite pentru Refugiati, doar in cateva dintre statele noi membre ale Uniunii Europene solicitarile de azil au inregistrat o crestere. In statele UE, anul trecut, cererile de azil au scazut cu 19% fata de anul anterior, in vreme ce in tarile noi membre cererile au crescut cu 4%.


Cele trei tari vizate in principal de solicitantii de azil pe plan mondial - Marea Britanie, Germania si Statele Unite - au inregistrat o scadere semnificativa a numarului imigrantilor, in ultimii ani.


Potrivit raportului, mai multi factori au contribuit la scaderea solicitarilor de azil: politicile mai stricte in acest domeniu si o stabilitate mai mare, in regiunile de conflict, cum ar fi Balcanii, Irakul sau Afganistanul. Potrivit raportului, Serbia-Muntenegru - unde a avut loc conflictul din Kosovo - ramane a doua sursa ca importanta in ceea ce priveste solicitantii de azil, dupa Rusia.


In 2004, un numar mai mare de persoane au solicitat azil in Cipru, Malta, Polonia si Slovacia, dar si in Finlanda. Acestia au provenit mai cu seama din Cecenia, dar si din Bangladesh.



In Republica Ceha si Ungaria, numarul solicitantilor de azil a scazut cu circa 52%, anul trecut, fata de anul anterior, aceeasi situatie inregistrandu-se in Romania si Bulgaria, releva raportul.



ONU isi exprima totusi ingrijorarea fata de faptul ca Uniunea Europeana nu are instrumentele care sa-i permita o diviziune a presiunilor reprezentate de solicitantii de azil. Cele mai afectate de fenomen par a fi noile state membre, care nu au o experienta notabila in domeniu si care, in majoritatea cazurilor, sunt principalele puncte de acces in UE ale imigrantilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO